Magyar származásúak lehetnek az óriáspandák

2017 október 30., hétfő 15:47
136

Az óriáspandák első őse 10 millió évvel ezelőtt a mai Magyarország területén élhetett, és a modernkori leszármazottjaihoz hasonló életmódot folytathatott – állítják kutatók, akik szerint az eredményeik egyrészt azt sugallják, hogy a bambuszrágcsálás gyakorlata végigkísérte a pandák evolúcióját, másrészt újabb bizonyítékokkal szolgálnak arra, hogy a pandák nem Ázsiából, hanem Európából származnak.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) kizárólag Közép-Kína erdőkkel borított hegyes vidékein honos. A húsevőkre jellemző emésztőrendszere ellenére a fekete-fehér emlős bambusszal táplálkozik, és egyike a világ legsebezhetőbb fajainak. Az óriáspanda az egyetlen még ma is élő tagja a medvefélék (Ursidae) családjába tartozó Ailuropodinae alcsaládnak. A tudósok a mai napig nem tudják biztosan, hogyan fejlődött ki a faj, mivel az ősi rokonainak a fosszíliáiból nagyon kevés maradt fenn – írja a New Scientist.

Egy rudabányai orrszarvú lapockájában találtak pandafogakat

De most a kanadai Torontói Egyetem paleoantropológusa, David Begun különleges fogleletekre bukkant az észak-magyarországi Rudabánya területén, miközben hominidák csontjai után kutatott. Egy orrszarvú lapockacsontja alá beszorulva találta meg a megkövesedett fogakat, amikről úgy véli, 10 millió évesek, a miocén földtörténeti kor alkonyáról származnak.

Mivel a fogleletek alakja alapján Begun egy ősi pandára gyanakodott, ezért a további vizsgálatokhoz segítségül hívta egy francia és egy ecuadori kollégáját. A kutatók összevetették a fogleleteket más medvék fogainak alakjával, felépítésével és – az állat étrendjéről árulkodó – kopási mintázatával, amik az óriáspandák fogaival mutattak hasonlóságot. „Mindkettőre a masszívabb növények fogyasztása a jellemző, amiket inkább szétnyirbálni, mintsem szétzúzni kell” – mondta az egyik kutató. Szerinte ez azt mutatja, hogy a pandák őseinek életmódja nagyon hasonlított a modernkori leszármazottaikéhoz.

Miomaci panonnicum, az óriáspandák unokatestvére

A kutatók a Miomaci panonnicum nevet adták az eddig ismeretlen pandának, ami szerintük sokkal inkább az unokatestvére, mint a közvetlen őse a modern pandának: a családfájuk feltehetőleg a miocén földtörténeti kor derekán ágazhatott el. A talált fosszília híján van a Kína déli részén kb. 2 millió éve kifejlődött modern óriáspandák nagyon különleges fogazati anatómiájának. Feltételezhetően abból a korból származik, amikor a pandák bambuszfüggők lettek – mondta Russell Ciochon, az Iowai Egyetem kutatója.

Mivel az óriáspandák kizárólag Kínában élnek, a kutatók feltételezik, hogy azóta élnek ott, amikor a többi medvétől elváltak. Néhány fosszília alátámasztja ezt a feltevést. Kínában bukkantak már 8 millió éve élt pandák fosszíliáira is.

Nem az első bizonyíték arra, hogy a pandák európaiak

2012-ben tudósok találtak fogakat, amiket az óriáspanda legidősebb ismert közvetlen elődjének, a Kretzoiarctos beatrixnak tulajdonítanak. Ezek 11,6 millió évesek voltak, és Spanyolországban bukkantak rájuk, ami azt sugallja, hogy a panda ősei Európából vándoroltak Ázsiába. A Miomaci fogai ezt az elméletet támasztják alá.

Egy hongkongi óriáspanda a 37. születésnapján. Fotó: Philippe Lopez / AFP

Érdekes hasonlóságok vannak az egyes európai és kínai lelőhelyeken talált későmiocén-kori állati fosszíliák között, amik arra utalnak, hogy a két helyszín között rengetegen vándoroltak – magyarázta Begun. Az egyenes származási ág valószínűleg ázsiai, de idősebb európai elődökkel áll rokonságban, amik már kihalt rokonsági ágak. Mivel majmok vándoroltak Rudabányáról Ázsiába, ez azt igazolja, hogy ez a migrációs útvonal lehetséges volt – mondta Juan Abella, az ecuadori Állami Egyetem kutatója.

Az időjárás szerepet játszhatott ebben. Amikor a Miomaci élt, Európában melegebb és csapadékosabb volt, mint napjainkban. A Rudabányán talált más fogak összetétele arról árulkodik, hogy szubtrópusi erdő volt a terület egy tó partján. Az ilyen erdők 5 millió éve eltűntek Európából és ez okozhatta az európai óriáspanda kimúlását is. A környezet lehűlt, kiszáradt. Változott a fauna és eltűntek a sűrű erdőkhöz kötődő fajok – mondta Ciochon Russell. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt