Most már nyíltan le lehet írni, hogy Orbán Viktor veje egy körözött bűnözővel üzletelt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

"Eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, hogy kik a valódi tulajdonosok" - mondta (vagy írta) váratlan interjújában Tiborcz István, miután végre elismerte, hogy tulajdonos a BDPST Zrt.-ben. Ez természetesen nem igaz: az elmúlt két évben számos újságíró és ellenzéki politikus próbálta bizonyítani ezt a kapcsolatot, amiről mélyen hallgatott a BDPST, Tiborcz és a kormánypártok is. Maga Tiborcz, aki most az utánajárást hiányolja, tavaly decemberben konkrétan azt vágta a HírTV riporterének arcába, hogy a nyilvánosságnak "semmi köze hozzá", mit keresett a cég környékén. 


A cégek létrehozásakor arra is precízen ügyeltek, hogy se a tulajdonosok, se a tisztségviselők között ne szerepeljen Tiborcz neve, így a BDPST-t és leányvállalatait elsősorban azért nevezhették sokan legalább "Tiborcz-közeli" cégnek, mert a 444 megírta még 2016 elején, hogy az alapításkor ő fizette be az illetéket. Természetesen Tiborcz akkor sem nyilatkozott, hiába küldött neki kérdéseket Sarkadi Zsolt. 

A Heti Válasz újságírója pedig az Origo-interjú megjelenése után, hétfő délután közölte, amit egyből sejteni lehetett: az interjú azért született meg, mintegy megelőző csapásként, mert a Heti Válasz a héten amúgy is betekintett volna a BDPST részvénykönyvébe.

Tiborcz István és Orbán Ráhel esküvői fotó

De miért feszegették ennyien ezt a kérdést? Hát például azért, mert a BDPST nem akármilyen partnerekkel üzletelt: többek között az Orbán Viktort barátjának nevező török oligarchával, Andan Polattal, illetve az FBI által körözött, pénzmosási ügyek miatt világhírűvé vált Ghaith Pharaonnal. Mostantól azt is könnyebb lesz beárazni, hogy a két különös üzletember körüli cégháló miért húzhatott le súlyos pénzeket a magyar államról.

Ugyanis ma Tiborcz István végre megnevezte magát a BDPST Zrt. részvényeseként, ezért már nyugodtan leírhatjuk, hogy 2016 márciusában

Tiborcz István cége és Adnan Polat cége adta el a József nádor téri Postabank-székházat Ghaith Pharaon cégének.

Amikor tavaly Pharaonról írtam nagyobb cikket, voltak olyan nagy nyugati lapok, akik azonnal rárepültek a témára, meg is kerestek, de ezekből a beszélgetésekből több esetben nem született komoly anyag. Voltaképpen érthető, hogy a világsajtót miért nem járta be ez a hír: a szigorú sztenderdek szerint dolgozó külföldi újságírók egyszerűen nem látták leírhatónak vagy bizonyíthatónak, hogy az ismert szaúdi bűnöző valóban a miniszterelnök vejével bizniszelt.

Ez mától nem kérdés.