Tiborcz István váratlanul interjút adott: „Örömmel tölt el, hogy az apósom Orbán Viktor”

POLITIKA
2017 október 30., 12:13
comments 294
Orbán Ráhel és Tiborcz István
photo_camera Tiborcz István és Orbán Ráhel Fotó: Botos Tamás / 444

Ilyen sem történik minden nap, illetve konkrétan soha nem történt még ilyen:

megjelent egy Tiborcz István-interjú az Origón.

Igen, ez azt jelenti, hogy a jegybankelnök fiának lapjában készült interjú a miniszterelnök vejével, de ezen a NER-ben nem érdemes fennakadni, nézzük a legfontosabb állítást:

„Valóban van benne meghatározó tulajdonrészem. Ez egy Magyarországon bejegyzett, transzparensen működő cég, amelyik itt fizet adót.”

Mármint a BDPST Zrt.-re vonatkozó kérdésre válaszolja ezt. Ez a cég, amiről a 444 2016 januárban írta meg, hogy kilóg mögüle Tiborcz pénztárcája, mert ő maga fizette be a 100 ezer forintos illetéket bejegyzésekor. A cég pedig része volt a turai kastélyt megszerző céghálónak. Ezután jellemzően Tiborcz-közeli volt a cég állandó jelzője a sajtóban, és az utóbbi időben is szóltak róla hírek: kiderült, hogy újabb értékes ingatlanokat vásároltak fel, majd amikor a bíróságon egy tőkeemeléskor meg kellett volna nevezni a tulajdonosokat, inkább visszavonultak.

Most viszont a nagyon baráti interjúban Tiborcz István teljes természetességgel mondja el,

tényleg tulajdonos a cégben.

Azt nem tudjuk pontosan, mire gondolhatott, amikor a válasz második részében azt mondta:

„Eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, hogy kik a valódi tulajdonosok, pedig bárki betekinthetett volna a részvénykönyvbe, ahogy a mostani interjú során önök is teszik. A sajtó egy részének azonban nem ez volt a célja, hanem fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál. Offshore -tulajdonos nincs a cégben és soha nem is volt.”

Hiszen elég egyértelműen próbált a sajtó utánajárni annak, kié ez a cég. Tiborcz elmondja azt is:

„Vállalkozó beállítottságú ember vagyok, régóta nagyon sok minden érdekel. 2007-ben, 19 évesen indítottam el az első vállalkozásomat.”

Az eliosos múltat taglaló rész után, ami közben az olvasónak nehéz elhessegetnie magától a gondolatot, hogy ez inkább egy előre leírt sajtóközlemény nyelve, mint élőbeszédes interjúé, ezt a tanulságot vonja le:

„Az Elliosban való részvételem és az abból való kiszállásom kapcsán megértettem, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhatom bármivel. Olyan területet választottam, amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel. Az ingatlanfejlesztés piacára léptem, ami nagyon régóta szintén foglalkoztatott.”

A választás érthető:

valóban nehéz elképzelni olyan területet, ami kevésbé lenne kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel, mint az ingatlanfejlesztés!

Megkérdezik a turai kastélyról is, mire Tiborcz azt mondja, „a turai kastéllyal kapcsolatos híradások kiváló példái a média egy része velem kapcsolatos félrevezető és valótlan állításainak. Valóban van Magyarországon egy állami kastélyfelújítási program, de a turai projektnek ehhez semmi köze nincs. Mivel a turai kastély magántulajdonban volt, illetve most is abban van, a program nem vonatkozik rá.”

Szerinte a kastélynak a vendéglátás lehet a jövője, az Ausztriában, Németországban és Franciaországban működő modellek alapján. Majd következik a mondat, amit igazság szerint más szájából nem is nagyon tudunk elképzelni ma Magyarországon:

„Egyelőre újabb kastélyt nem tervezünk vásárolni,

először azt szeretnénk látni, hogy a mostani projekt működtethető-e az elképzeléseink szerint.”

A végére jutnak azért személyes részek is. Korábban említette, hogy Magyarországon, aki a miniszterelnök rokona nem foglalkozhat bármivel. Jó ez így? teszi fel a kérdést az Origo, mire az egyelőre újabb kastély vásárlását nem tervező ingatlanfejlesztő azt mondja:

„Mindezt nem tudom megítélni, én ezt elfogadom. A miniszterelnök családtagjaként távol kell maradni az állami, vagy önkormányzati ügyektől, ezt meg kellett tanulnom es el kell fogadni.”

Tiborcz azt mondja, a miniszterelnök azt mondta neki, hogy a döntéseit ne befolyásolják az egyes politikai támadások. Elmondja azt is, hogy nem tervezi, hogy politikai pályára lép, inkább vállalkozó típusú ember.

„Több mint tíz évvel ezelőtt ismertük meg egymást feleségemmel, és közismert, hogy nem anyóst, vagy apóst választ az ember magának, hanem társat. A miniszterelnök vejének lenni, ahogy mondtam, számos kötöttséggel jár, és az ember támadásoknak van kitéve, bármit is tesz. Másrészről azonban nagy tisztelettel és örömmel tölt el, hogy az apósom Orbán Viktor” - mondja arra a kérdésre, hogy mennyiben befolyásolja, hogy az Ön apósa a miniszterelnök?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.