Orbán a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki Fekete Györgyöt

POLITIKA
2017 október 30., 19:07
comments 204

Magyar Érdemrend Nagykeresztjét vehette át Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia távozó elnöke Orbán Viktor miniszterelnöktől az Országházban.

Orbán Viktor átadja a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést Fekete Györgynek, az MMA távozó elnökének az Országházban 2017. október 30-án.
photo_camera Orbán Viktor átadja a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést Fekete Györgynek, az MMA távozó elnökének az Országházban 2017. október 30-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI / MTVA

Áder János köztársasági elnök határozata szerint Fekete György „több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve és aktív kulturális közéleti tevékenysége, valamint a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását elkötelezetten szolgáló munkája elismeréseként” kapta meg a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét.

Fekete Györgyöt a kormányfő a kitüntetés átadása előtt a magyar kultúra elszánt és kipróbált harcosaként, művészként, kultúrpolitikusként, az MMA kiépítőjeként és őreként köszöntötte.

Orbán szerint Fekete György nem is egy, de legalább két életműnyi munkát végzett el: 1994-ben egy teljes művészi és kultúrpolitikai életpálya után nyugdíjba vonult, mégis előbb országgyűlési képviselő lett, a KDNP alelnöke, az elmúlt 6 évben pedig felépítette „Magyarország legjelentősebb kulturális intézményét”, a Magyar Művészeti Akadémiát.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor / MTI / MTVA

Orbán Viktor szerint Fekete György azok közé tartozik, akik igyekeznek láthatóvá tenni a sokszínű magyar kultúra egyedülálló lelkületét, és ennek a szellemiségnek a fenntartása és megélése nélkül elveszíthetjük, ami Európát Európává, Magyarországot pedig Magyarországgá teszi.

A kormányfő szerint a kultúra nemzeti identitásunk megtartásának küzdőtere, és ennek az arénának Fekete György „igazi veteránja”. Az MMA nemrég leköszönt elnöke egész pályafutása során mind művészetével, mind kultúrpolitikai szolgálatával a magyar kultúra szellemiségének fenntartásáért dolgozott és dolgozik – mondta Orbán Viktor.

Ennek a szolgálatnak a része volt, hogy Fekete György megtanult „a szocializmuson belül a szocializmuson kívül” élni, hogy az Antall-kormány államtitkáraként létrehozta a Nemzeti Kulturális Alapot, majd az utóbbi években kiépítette „a magyar kultúra csúcsintézményét”, az MMA-t, „tökéletes összhangban azzal, ahogy Makovecz Imre megálmodta” – méltatta Fekete Györgyöt a miniszterelnök.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor / MTI / MTVA

Fekete György a kitüntetés átvétele után köszönetet mondott azért, hogy 6 évvel ezelőtt az MMA létrehozásában a kormány és a miniszterelnök partneréül fogadta őt. Kevés az olyan alkotóművész, aki ebben a korban kapja élete legnagyobb feladatát, nagyobb feladatot, mint hogy saját életművét létrehozza – emlékezett a Magyar Művészeti Akadémia élén eltöltött időszakra a köztestület távozó elnöke. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.