A dán miniszterelnök fogadalmat tett, hogy kormánya lecsap a bűnbandákra

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök fogadalmat tett arra, hogy kormánya lecsap az országban tevékenykedő bűnbandákra, miután kedden este Koppenhágában egy lövöldözésben egy ember meghalt, ketten pedig megsérültek. Ez már a sokadik hasonló fegyveres leszámolás Dániában, a Financial Times szerint az utóbbi időben szinte hetente követnek el hasonló bűncselekményeket.

Szakértők szerint a megemelkedő bűnözési ráták mögött a külföldiek nem megfelelő integrációja áll. A rendőrség szerint Dánia nagyobb városaiban, elsősorban Koppenhágában több bűnbanda is megjelent, amik leginkább második és harmadik generációs bevándorlókból szerveződnek, olyan emberekből, akik úgy érzik, kirekeszti őket a dán társadalom.

A miniszterelnök tragédiának nevezte a keddi lövöldözést, és azt mondta, a rendőrség jelenleg is harcol az ilyen bűncselekmények ellen. Ezen kívül fogadalmat tett arra, hogy a parlamentben olyan jogszabályokat fogadnak majd el, amikkel megszüntetik az okokat, amik a bűnbandák karjai közé terelik a fiatalokat.

A kormány elfogadott egy akciótervet, melynek keretében szigorúbb büntetéseket szabnak ki a fiatalkorú bűnelkövetőkre, és a bűnbandák beszervezéseit gátló szabályokat is bevezetnek. Ezen kívül jelentést készítenek arról, hogyan lehetne segíteni a külföldiek, valamint a második és harmadik generációs bevándorlók integrációját.

Kriminológusok szerint a mostani helyzet évtizedes problémák eredménye, amiket a dán vezetés és a társadalom egésze sokáig szőnyeg alá söpört, most azonban már mindenképp foglalkozni kell a megoldásukkal is. (Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.