A dán miniszterelnök fogadalmat tett, hogy kormánya lecsap a bűnbandákra

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök fogadalmat tett arra, hogy kormánya lecsap az országban tevékenykedő bűnbandákra, miután kedden este Koppenhágában egy lövöldözésben egy ember meghalt, ketten pedig megsérültek. Ez már a sokadik hasonló fegyveres leszámolás Dániában, a Financial Times szerint az utóbbi időben szinte hetente követnek el hasonló bűncselekményeket.

Szakértők szerint a megemelkedő bűnözési ráták mögött a külföldiek nem megfelelő integrációja áll. A rendőrség szerint Dánia nagyobb városaiban, elsősorban Koppenhágában több bűnbanda is megjelent, amik leginkább második és harmadik generációs bevándorlókból szerveződnek, olyan emberekből, akik úgy érzik, kirekeszti őket a dán társadalom.

A miniszterelnök tragédiának nevezte a keddi lövöldözést, és azt mondta, a rendőrség jelenleg is harcol az ilyen bűncselekmények ellen. Ezen kívül fogadalmat tett arra, hogy a parlamentben olyan jogszabályokat fogadnak majd el, amikkel megszüntetik az okokat, amik a bűnbandák karjai közé terelik a fiatalokat.

A kormány elfogadott egy akciótervet, melynek keretében szigorúbb büntetéseket szabnak ki a fiatalkorú bűnelkövetőkre, és a bűnbandák beszervezéseit gátló szabályokat is bevezetnek. Ezen kívül jelentést készítenek arról, hogyan lehetne segíteni a külföldiek, valamint a második és harmadik generációs bevándorlók integrációját.

Kriminológusok szerint a mostani helyzet évtizedes problémák eredménye, amiket a dán vezetés és a társadalom egésze sokáig szőnyeg alá söpört, most azonban már mindenképp foglalkozni kell a megoldásukkal is. (Financial Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.