A dán miniszterelnök fogadalmat tett, hogy kormánya lecsap a bűnbandákra

külföld
2017 november 01., 18:41
comments 230

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök fogadalmat tett arra, hogy kormánya lecsap az országban tevékenykedő bűnbandákra, miután kedden este Koppenhágában egy lövöldözésben egy ember meghalt, ketten pedig megsérültek. Ez már a sokadik hasonló fegyveres leszámolás Dániában, a Financial Times szerint az utóbbi időben szinte hetente követnek el hasonló bűncselekményeket.

Szakértők szerint a megemelkedő bűnözési ráták mögött a külföldiek nem megfelelő integrációja áll. A rendőrség szerint Dánia nagyobb városaiban, elsősorban Koppenhágában több bűnbanda is megjelent, amik leginkább második és harmadik generációs bevándorlókból szerveződnek, olyan emberekből, akik úgy érzik, kirekeszti őket a dán társadalom.

A miniszterelnök tragédiának nevezte a keddi lövöldözést, és azt mondta, a rendőrség jelenleg is harcol az ilyen bűncselekmények ellen. Ezen kívül fogadalmat tett arra, hogy a parlamentben olyan jogszabályokat fogadnak majd el, amikkel megszüntetik az okokat, amik a bűnbandák karjai közé terelik a fiatalokat.

A kormány elfogadott egy akciótervet, melynek keretében szigorúbb büntetéseket szabnak ki a fiatalkorú bűnelkövetőkre, és a bűnbandák beszervezéseit gátló szabályokat is bevezetnek. Ezen kívül jelentést készítenek arról, hogyan lehetne segíteni a külföldiek, valamint a második és harmadik generációs bevándorlók integrációját.

Kriminológusok szerint a mostani helyzet évtizedes problémák eredménye, amiket a dán vezetés és a társadalom egésze sokáig szőnyeg alá söpört, most azonban már mindenképp foglalkozni kell a megoldásukkal is. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.