A dán miniszterelnök fogadalmat tett, hogy kormánya lecsap a bűnbandákra

2017 november 1., szerda 18:41
230

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök fogadalmat tett arra, hogy kormánya lecsap az országban tevékenykedő bűnbandákra, miután kedden este Koppenhágában egy lövöldözésben egy ember meghalt, ketten pedig megsérültek. Ez már a sokadik hasonló fegyveres leszámolás Dániában, a Financial Times szerint az utóbbi időben szinte hetente követnek el hasonló bűncselekményeket.

Szakértők szerint a megemelkedő bűnözési ráták mögött a külföldiek nem megfelelő integrációja áll. A rendőrség szerint Dánia nagyobb városaiban, elsősorban Koppenhágában több bűnbanda is megjelent, amik leginkább második és harmadik generációs bevándorlókból szerveződnek, olyan emberekből, akik úgy érzik, kirekeszti őket a dán társadalom.

A miniszterelnök tragédiának nevezte a keddi lövöldözést, és azt mondta, a rendőrség jelenleg is harcol az ilyen bűncselekmények ellen. Ezen kívül fogadalmat tett arra, hogy a parlamentben olyan jogszabályokat fogadnak majd el, amikkel megszüntetik az okokat, amik a bűnbandák karjai közé terelik a fiatalokat.

A kormány elfogadott egy akciótervet, melynek keretében szigorúbb büntetéseket szabnak ki a fiatalkorú bűnelkövetőkre, és a bűnbandák beszervezéseit gátló szabályokat is bevezetnek. Ezen kívül jelentést készítenek arról, hogyan lehetne segíteni a külföldiek, valamint a második és harmadik generációs bevándorlók integrációját.

Kriminológusok szerint a mostani helyzet évtizedes problémák eredménye, amiket a dán vezetés és a társadalom egésze sokáig szőnyeg alá söpört, most azonban már mindenképp foglalkozni kell a megoldásukkal is. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt