Az ISIS-t is említő cédulát találtak a New York-i merénylő furgonjában

külföld
2017 november 01., 15:54
comments 29

Egy, az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet említő feljegyzést is találtak a nyomozók abban a furgonban, amivel a kedd esti New York-i gázolásos terrortámadást elkövették -  mondta a CBS-nek Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Cuomo ugyanakkor abba nem ment bele, hogy az ISIS-t teszik-e felelőssé a merényletért, annyit mondott, hogy az ügyben folyamatban van a nyomozás.

A kormányzó ezen kívül elismerését fejezte ki New York lakóinak, amiért nem hagyták, hogy a félelem a hatalmába kerítse őket, így a terroristák nem érhették el legfőbb céljukat.

„Ma este halloweeni felvonulást tartunk, amivel azt üzenjük, hogy nem nyertetek, nem vagytok ránk hatással, idekint vagyunk és ünnepelünk, és tesszük, amit a New York-iak tesznek, és éljük az életünket, mert nem engedjük, hogy a terrorizmus győzzön”

- mondta a kormányzó.

A mindössze pár órával a merénylet után és néhány utcasarokkal arrébb,  Manhattan déli részén meg is tartották a szokásos évi halloweeni felvonulást, amelyen több ezren vettek részt. A 44. alkalommal megrendezett Village Halloween Parade résztvevői elmondták, tudnak a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő merényletről, amelyet a rendőrség terrorcselekményként kezel, ám úgy döntöttek, hogy

a bátorság és az együttérzés jegyében eljönnek a felvonulásra.

photo_camera Beöltözött amerikaiak a New York-i felvonulásra menet. Fotó: Mohammed Elshamy/Anadolu Agency

Több ezer, jelmezbe öltözött ember vett részt idén a Sixth Avenue Greenwich Village-i szakaszát érintő felvonuláson, amely egyike az Egyesült Államok legnagyobb halloweeni parádéinak.

Az egy mérföldes útszakaszon rendőrök százai felügyelték a vonulókat, akik között akadtak a riói karneválok hangulatát megidéző dobosok, boszorkányok, szellemek, valamint a mexikói halottak napja (Día de los Muertos) vidámságából ízelítőt adó hatalmas csontváz is. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.