Eddig sosem látott Raffaello-festmény került elő

MŰVÉSZET
2017 november 01., 18:00
comments 148

A 21. század eddigi legnagyobb művészettörténeti felfedezését tette két olasz restaurátor, akik a római San Pietro in Montorio templom támfalainak restaurálása közben egy rég elfeledett freskó nyomaira bukkantak. A képet hosszú hónapok kemény munkájával sikerült szinte teljesen restaurálni:

photo_camera Fotó: Tállai András Facebook

Az itáliai reneszánsz művészetben jártas szakemberek a csodálatos kompozíció miatt már a kép helyreállításának elején sejtették, hogy a cinquecento kiemelkedő alakja, a festő és építész Raffaello Santi egyik, eddig nem ismert freskójára lelhettek. A mű helyreállítása után pedig már semmilyen kétely nem maradt azt illetően, hogy a kép az urbinói mester keze munkája.

Több történész is úgy gondolja, hogy Raffaello a néhány évvel később elkészített Az athéni iskola című freskóhoz festette ezt a tanulmányt, és látszik is, hogy a most megtalált freskó központi alakjának kéz- és testtartása visszaköszön Az athéni iskola Arisztotelészénél (középen, jobbra).

A felfedezésnek egyelőre Az egyszeri NAV-elnök színeváltozása szintetizátorral nevet adták, de még keresik a korabeli forrásokban, mi lehetett a kép valódi címe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.