Nigel Farage szerint az amerikaiaknak nem az orosz befolyás, hanem inkább a zsidó lobbi miatt kellene aggódniuk

Donald Trump szövetségese és a Brexit egyik szellemi atyja, Nigel Farage egy hétfői interjújában arról beszélt, hogy ő bizony tud egy dolgot, ami miatt az amerikaiaknak jobban kellene aggódniuk, mint amiatt, hogy Oroszország minden jel szerint beavatkozott az elnökválasztásukba. Ez a dolog, pedig

a zsidó lobbi.

Farage a BBC rádióinterjújában, egy betelefonáló hallgató nyomán kezdett el erről beszélni, és azt mondta, hogy ugyan csak 6 millió zsidó él az Egyesült Államokban, ami nem nagy arány, a befolyásuk azonban hatalmas. A betelefonáló szerint az amerikai zsidó lobbit Izraelből irányítják, és ez legalább olyan veszélyes, mint a Kreml befolyása.

A brit politikus szavait több amerikai, izraeli, brit és nemzetközi szervezet is elítélte, mondván: azt feltételezni, hogy létezik az Egyesült Államokban vagy a világon egy monolit egységet képező „zsidó lobbi” erősen populista és antiszemita érzelmekre játszik rá, és zsidóellenes gondolatokat is gerjeszt.

Többen felhozták például, hogy az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-barát lobbiszervezete a több mint 1 millió tagot számláló Christians United For Israel, amiben (ahogy a neve is mutatja) főleg keresztények vannak. (Newsweek)