Nigel Farage szerint az amerikaiaknak nem az orosz befolyás, hanem inkább a zsidó lobbi miatt kellene aggódniuk

külföld
2017 november 01., 19:21

Donald Trump szövetségese és a Brexit egyik szellemi atyja, Nigel Farage egy hétfői interjújában arról beszélt, hogy ő bizony tud egy dolgot, ami miatt az amerikaiaknak jobban kellene aggódniuk, mint amiatt, hogy Oroszország minden jel szerint beavatkozott az elnökválasztásukba. Ez a dolog, pedig

a zsidó lobbi.

Farage a BBC rádióinterjújában, egy betelefonáló hallgató nyomán kezdett el erről beszélni, és azt mondta, hogy ugyan csak 6 millió zsidó él az Egyesült Államokban, ami nem nagy arány, a befolyásuk azonban hatalmas. A betelefonáló szerint az amerikai zsidó lobbit Izraelből irányítják, és ez legalább olyan veszélyes, mint a Kreml befolyása.

A brit politikus szavait több amerikai, izraeli, brit és nemzetközi szervezet is elítélte, mondván: azt feltételezni, hogy létezik az Egyesült Államokban vagy a világon egy monolit egységet képező „zsidó lobbi” erősen populista és antiszemita érzelmekre játszik rá, és zsidóellenes gondolatokat is gerjeszt.

Többen felhozták például, hogy az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-barát lobbiszervezete a több mint 1 millió tagot számláló Christians United For Israel, amiben (ahogy a neve is mutatja) főleg keresztények vannak. (Newsweek)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.