A klímaváltozás miatt olyan menekültválság jön, amilyet még nem látott a világ

POLITIKA
2017 november 02., 13:48
comments 560

„Ha hozzáadjuk a klímaváltozást a már meglévő gazdasági, társadalmi és politikai feszültségekhez, az erőszakhoz vezet, és olyan konfliktusokhoz, amiknek katasztrofális lesz a következménye.”

Erről Steve Trent, a Environmental Justice Foundation (Környezeti Igazság Alapítvány) vezetője beszélt a Guardiannak. Az alapítvány legújabb kutatásában magas rangú amerikai katonai vezetők, biztonságpolitikai szakértők és tudósok írnak arról, hogy a mostani menekültválság eltörpül majd a következő évtized migrációs nyomásához képest.

A tanulmány azzal számol, hogy Afrikában a felmelegedés, és az azt kísérő szárazság miatt több tízmillió embernek kell majd elhagynia az otthonát, ők pedig valószínűleg Európa felé veszik az irányt.

A kutatás megemlíti, amiről már a 444-en is írtunk, hogy a szír polgárháború kitörésében is lehetett szerepe a klímaváltozásnak, és a nyomában járó éhínségnek.

Az EFJ azt szeretné, ha a világ országai új jogi keretrendszert dolgoznának ki a klímamenekültek védelmében, akik szerintük a legszegényebb és leginkább rászoruló emberek lesznek a világon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.