Megbukott a terrorátvilágításon, a Külügy szerint mégsem jelent nemzetbiztonsági kockázatot a jordán konzul

2017 november 2., csütörtök 15:48
94
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja kezet fog a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén 2012 júniusában Fotó: MTI Fotó: Kollányi Péter

"Nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e Qszama Naffa Magyarország Egyesült Arab Emirátusokba akkreditált nagykövete?"

- tette fel az írásbeli kérdést Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője a kormánynak, a három illetékes miniszter (Lázár János, Pintér Sándor és Szijjáró Péter) közül pedig a külügyminiszter vette magához az ügyet és államtitkárát, Magyar Leventét jelölte ki válaszadásra. 

"Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzul Magyarországon, erre a posztra történ ő kinevezéséről nem mi döntünk, hanem Jordánia. Olyan kockázatról, ami a tiszteletbeli konzuli feladatának ellátását veszélyezteti, nem tudunk . A nagykövetek (és minden külügyi dolgozó) átvilágítását az illetékes szakszolgálatok végzik, ha tőlük a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelzést kap, megteszi a szükséges lepéseket. Ilyen jelzés nem érkezett." 

- írta válaszában Magyar Levente, akinek még igaza is lehet, de az így is elég baljós, ha magyar kormányzati szervek és a különböző elhárítási egységek között ennyire hiányos a kommunikáció. 

Zaid Naffa 2003  Jordánia tiszteletbeli konzulja Magyarországon. Néhány héttel ezelőtti átvilágításáról kiderült, hogy többedmagával magyar állampolgárságért folyamodott, a Terrorelhárító Központ azonban kockázatokat tárt fel személyével összefüggésben. A TEK nem számít szakszolgálatnak, de hogy a Külügy ne értesült volna az átvilágítás eredményéről, nehéz elhinni. 

Naffa a 80-as évek óta mozog Magyarországon a családjával, voltak turisztikai üzletei, de egy olyan aranycsempészési ügye is, ami miatt még az is felmerült, hogy kiutasítják az országból. Az utóbbi években ő volt a keleti nyitás egyik kulcsembere, szorosan együttműködött a külüggyel, és a kereskedőházakat is hajtja a közel-keleten, szorosan együttműködött Ghaith Pharaonnal, akinek a vízumügyeit is ő intézte. Ezen kívül ő volt Magyarországon Ghaith Pharaon kijáróembere, ebben a minőségében még Tiborcz Istvánnal is tárgyalt.

Könnyen lehet, hogy azért nem zavarja a Külügyet a TEK-átvilágítás eredménye, mert Naffa és családja a keleti nyitás egyik nagy nyertese és szorosan együttműködik több fronton is a Külügyminisztériummal. Tavaly egy részben Naffa-tulajdonban álló cég, a beszédes nevű East Chain Kft. 220 millió forintot kapott Szijjártóéktól "marketingtevékenység ellátására".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt