Ez is megvan: kiadták az európai elfogatóparancsot Puigdemont ellen

2017 november 3., péntek 19:59
148

A spanyol központi büntető bíróság kiadta az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja  ellen - jelentették be hivatalosan Madridban. 

Carmen Lamela bíró előzőleg elutasította Puigdemont kérését, hogy videón keresztül tehessen vallomást a bíróságon. A politikusok ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást, miután a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. Mind az öten Belgiumban tartózkodnak.

Carles Puigdemont Brüsszelben Fotó: AURORE BELOT/AFP

Ma délután jelent meg Bede Márton nagy összefoglalója erről az egész spanyol-katalán őrületről. Akkor még nem lehetett tudni, hogy kiadják-e az elfogatóparancsot, ezért feltételes módban írta:

Egy ilyen elfogatóparancs mindenesetre egészen lehetetlen helyzetbe hozná Európát és főleg a kérdésben megosztott belga kormányt, amely akár össze is omolhat a döntés súlya alatt. Így a spanyol-katalán alkotmányos válság már kontinentális léptékűvé duzzadhatna.

(Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt