Ez is megvan: kiadták az európai elfogatóparancsot Puigdemont ellen

külföld
2017 november 03., 19:59
comments 146

A spanyol központi büntető bíróság kiadta az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja  ellen - jelentették be hivatalosan Madridban. 

Carmen Lamela bíró előzőleg elutasította Puigdemont kérését, hogy videón keresztül tehessen vallomást a bíróságon. A politikusok ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást, miután a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. Mind az öten Belgiumban tartózkodnak.

Carles Puigdemont Brüsszelben
photo_camera Carles Puigdemont Brüsszelben Fotó: AURORE BELOT/AFP

Ma délután jelent meg Bede Márton nagy összefoglalója erről az egész spanyol-katalán őrületről. Akkor még nem lehetett tudni, hogy kiadják-e az elfogatóparancsot, ezért feltételes módban írta:

Egy ilyen elfogatóparancs mindenesetre egészen lehetetlen helyzetbe hozná Európát és főleg a kérdésben megosztott belga kormányt, amely akár össze is omolhat a döntés súlya alatt. Így a spanyol-katalán alkotmányos válság már kontinentális léptékűvé duzzadhatna.

link Forrás

(Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.