Matolcsy alatt az MNB tízszer annyit költ az alaptevékenységhez nem tartozó célokra, mint előtte

2017 november 3., péntek 13:00
134

Matolcsy György vezetése alatt a Magyar Nemzeti Bank az előző vezetéshez képest közel tízszer annyit, 2,6 milliárd forintot költ az alaptevékenységéhez nem tartozó (jellemzően karitatív, kulturális és pénzügyi ismeretterjesztési) célokra – írja a Magyra Nemzet a jegybank támogatási tevékenységét vizsgáló felügyelőbizottsági jelentés alapján.

Fotó: Botos Tamás / 444

Különböző szervezetek támogatására 2006-ban 288, 2013-ban 239 millió forintot szántak, 2014-ben (Matolcsy György első teljes évi elnöksége idején) viszont már 2589 milliót juttattak a kedvezményezetteknek, és azóta is hasonló nagyságrendben költenek ilyesmikre – írja a lap, ami szerint ugyan a jegybanktörvény alapján közgazdasági szakemberképzésre és kutatásokra, a pénzügyi kultúra fejlesztésére, alapítványi támogatásra és karitatív célra a bírságokból befolyó összeget költhetné a jegybank, de az MNB vezetői szerint e forrás kiegészítését nem tiltja a törvény, így a keretet jelentősen megemelték.

A lap idézi a Jobbik delegáltja, Nyikos László bizottsági tag összeállítását, ami szerint 2010 és 2016 között a támogatások pénzügyi elszámolásának és az azt megalapozó dokumentumoknak több mint a tizede hiányzott. Az illetékes szervezeti egység szerint azért – írja a Magyar Nemzet –, mert az elszámolásokkal foglalkozó, de időközben kilépő munkatársak számítógépén található iratanyagot és levelezést elmulasztották archiválni, de voltak olyan esetek is, amikor a támogatások felhasználásának tételes ellenőrzése, az elszámolást alátámasztó dokumentumok helyett az ellenőröknek elég volt, hogy az anyagilag támogatott eseményeken megjelent jegybanki vezetők elégedettek voltak a látottakkal. (MNO)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt