Olaszországban lecsaptak az ISIS 50 millió eurós drogszállítmányára

2017 november 3., péntek 13:57
82

Az olasz hatóságok lefoglalták az Iszlám Állam egy 50 millió euró (15,5 milliárd forint) értékű drogszállítmányát, amit a terrorszervezet finanszírozására és a harcosaik állóképességének növelésére szántak – közölte az olasz vámhatóság.

Illusztráció Fotó: Gail Orenstein / NurPhoto

A kábítószer-szállítmányra a dél-olaszországi Gioia Tauro kikötővárosban csaptak le a hatóságok. 24 millió darab (egyenként átszámítva kb. 600 forintos) tramadol tablettát találtak.

A tramadol nagyon erős opioid fájdalomcsillapító, ami – nem úgy mint például a morfium vagy heroin – nem „bénítja meg” az embert. és alacsonyabb a hozzászokás és függőség kialakulásának lehetősége is, miközben a hatását (dózistól függően) több órán keresztül fejti ki. Az olasz hatóságok szerint az Iszlám Állam fegyveresei előszeretettel használják a drogot élénkítőszerként és arra, hogy növeljék a fizikai állóképességüket, ezért „harcosok drogjának” is nevezik.

De a fájdalomcsillapítónak több mellékhatása is lehet, például lelassult légzés, lelassult pulzus, emésztési problémák, hányinger és szédülés. (Ezzel a szerrel adagoltak túl idén egy budapesti kórházban egy 88 éves asszonyt.)

A kábítószereket Indiából küldték Líbiába – közölték az olasz hatóságok, amik egy hasonló szállítmányt foglaltak le 6 hónapja az északnyugat-olaszországi Genovában.

A rajtaütést az olasz maffiaellenes ügyészség koordinálta az USA drogellenes hivatalának (DEA) segítségével. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt