Száműzik az ország legjobb rögbicsapatát a pályájáról, mert az a focistáké lesz

sport
2017 november 03., 20:01
comments 182

Budapest Exiles, vagyis Száműzöttek a neve a magyar bajnok rögbicsapatnak. Az Exiles adja a válogatott gerincét, két férfi csapatuk van, alakul a női és ificsapatuk is, edzéseik már vannak. A klubot 1991-ben Magyarországon dolgozó külföldiek alapították, most a csapat fele magyar, a másik fele a világ minden tájáról származik. 

photo_camera Fotó: Budapest Exiles

Ez a csapat új otthont keres, ugyanis kidobták őket a hat éve használt pályájukról. A létesítmény a kispesti önkormányzaté, évi 1,5-4 millió forintot fizetett az Exiles azért, hogy hetente kétszer edzhessenek és 15 meccset rendezhessenek ott. 

Csakhogy a füves pályát műfüves pályává alakítják át a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával. És emiatt a rögbiseknek menniük kell, mert az átalakított pályát kizárólag a focisták használhatják majd. 

Eddig egyébként megvoltak egymással. Az ifi focisták edzése délutánig lement, a rögbiseké volt este a pálya. Ráadásul éppen Kispesten a fociakadémián építenek egy rakás új műfüves pályát, így a focistáknak nőnek a lehetőségeik. 

Haboczki Zsolt, az Exiles elnökségi tagjának a Facebookra kirakott posztjából és azok kommentjeiből az derül ki, hogy többkörös egyeztetésen vannak túl az MLSZ-szel és az önkormányzattal, aminek a vége az lett, hogy jövőre a rögbisek már nem használhatják a pályát, az csak a focistáké lesz. 

link Forrás

Haboczki egyik kommentje szerint  „a leginkább dühítő Gundel Takács Gábor budapesti MLSZ elnök kiszólása volt, aki azt írta, hogy nem gondoljuk, hogy azt a pénzt, amit focira KELL fordítani, más sportág is élvezhesse, hiszen az ugye a pénz elherdálása lenne.”

Igen, ez a műsorvezető Gundel Takács. A fia a Puskás Akadémián volt kapus, de a kevés játéklehetőség miatt átszerződött Újpestre, ő maga az MLSZ budapest igazgatóságának az elnöke. Áprilisban azt mondta az MLSZ Budapesti Pályafejlesztési Programjáról, hogy „50-60 éve még mintegy 270 pálya volt Budapesten. Ma alig több, mint 100, ami azt jelenti, hogy országos összehasonlításban a fővárosban a legrosszabb a pályahelyzet. Az MLSZ és a Budapesti Igazgatóság ezért egy programot indított, melynek az a célja, hogy ne lehessen több pályát más célra beépíteni, a meglévő pályák igény szerint felújításra kerüljenek, és emellett újak is létesüljenek.”

Találtunk egy ismertetőt még 2014-ből, amiben az MLSZ ad eligazítást a műfüves labdarúgó pályák használatához és karbantartásához. Ebben azt írják, hogy ne parkoljanak a pályára autók, mert az nem tesz jót neki. De arról nincs szó, hogy csak focizni lehet rajta. „A pálya elsősorban arra szolgál, hogy sportoljanak rajta, de néhány alkalommal használható más tevékenységekre is (például fesztivál helyszínként). Erre van lehetőség, de számos korlátozásra figyelni kell. Az a legjobb, a pályát furnérlemezekkel fedik le. Ha ez nem lehetséges, akkor kerülni kell a nyomáspontok kialakulását. Ideértve a tűsarkú cipőket, asztal- és széklábakat stb. A dohányzás minden esetben tilos, étel és ital fogyasztása sem ajánlott a pálya területén.”  Ebben az ajánlásban műfüves nagypályáknál az éves karbantartási összeget 2-5 millió forint közé teszik, a használat függvényében. Csak a rögbisek bérleti díja szinte teljes egészében fedezné ezt az összeget. 

Megkérdeztük a rögbis Haboczkit, hogy ők mennyire gyötrik meg a pályát. Azt mondta, hogy több helyen használják a műfüves pályát közösen a focisták és rögbisek minden gond nélkül. Küldtek is esettanulmányt, ami bizonyítja, hogy a rögbisek nem tették tökre a műfüvet, de hiába, és arra az egyeztetésre sem kaptak meghívót, amelyiken végül az MLSZ és az önkormányzat úgy döntött, hogy letiltják őket. 

photo_camera Fotó: Budapest Exiles

Haboczki szerint egy sportpálya éppen arra szolgál, hogy sportolók használják, ne kizárólag focisták. Ez olyan, mintha sportcsarnokot csak kézilabdások használhatnának, röplabdások vagy kosarasok nem. 

Az utolsó hazai meccsük most szombaton lesz Kispesten, utána november végéig még edzhetnek, utána menniük kell. A következő szezonra februártól készülnének, de még nem tudják, hogy hol. Pályát találni ugyanis nem annyira egyszerű.

„Nincsen magas helyen lévő kapcsolatunk, egyszerű sport klub vagyunk, ahol a költségvetésünk jelentős részét a tagok befizetései, magán támogatók és néhány rendezvényünk jelentik.” - írja a posztjában Haboczki. Miután Budapest számos területéről, sőt még Velence környékéről is jönnek gyerekek edzeni, ezért viszonylag központi, tömegközlekedéssel jól elérhető helyet keresnek.

„Legyen meleg víz a zuhanyzóban. Ha csak langyos, még azzal is elvagyunk. Bár a hideg vizet is megszoktuk. A világítás szuper lenne. Ha azt írják egy pályáról, hogy van világítás, akkor már biztos, hogy jobb lesz, mint a mostani kispesti önkormányzati pálya. Ott sajnos azt sem engedték meg, hogy feljavítsuk a világítást. Majd a focisták feljavítják, mondták. Ja, köszönjük.”

Illetve: „ha van egy büfé, megint előny, mert rögbiben a meccs három félidőből áll. Kettő a pályán, a harmadik a büfében. De persze ez nem alapvető feltétel.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.