Két hónapba is telhet, míg Belgium kiadja Puigdemontot Spanyolországnak

külföld
2017 november 04., 11:37
comments 71

Carles Puigdemont a Spanyolországtól elszakadni vágyó Katalónia exelnöke és több munkatársa is Belgiumba utazott, miután a spanyol kormány elmozdította pozíciójából az elnököt. Puigdemonték meneküli próbáltak, és már látszik is, hogy mi elől, Spanyolországban már kiadták a politikusra a letartóztatási parancsot, és napokban megszületett az európai elfogatóparancs is.

Puigdemont és társai ellen egyébként többek közt felkelés szítása a vád, amiért annak ellenére megszervezték a katalán függetlenségről szóló népszavazást, hogy a spanyol állam azt többször is a spanyol alkotmánnyal ellentétesnek nyilvánította, és megtiltotta a referendum megtartását.

Az AP értesülései szerint Puigdemont és 4 társa továbbra is Belgiumban tartózkodnak, de hogy pontosan hol, azt nem tudni. Most a kiadatási eljárást igyekeznek lassítani, valószínűleg annak érdekében, hogy az exelnök tényező lehessen, vagy akár el is indulhasson a december 21-re tervezett katalán választásokon, ahol a régió új vezetőiről szavaznak majd.

Erre egészen jó esélyei vannak, az AP szerint ugyanis Belgiumban egy átlagos kiadatási eljárás kb. 2 hónapig tart.

Koen Geens belga igazságügyminiszter ugyanakkor igyekezett mosni a kezeit, azt mondta, a belga kormánynak semmilyen befolyása nincsen Puigdemont jövőjére nézve, az európai elfogatóparancs ugyanis egy tisztán jogi folyamatot indított el, ami innentől nem politikai akaratnak megfelelően, hanem automatizmusként zajlik. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.