Két hónapba is telhet, míg Belgium kiadja Puigdemontot Spanyolországnak

Carles Puigdemont a Spanyolországtól elszakadni vágyó Katalónia exelnöke és több munkatársa is Belgiumba utazott, miután a spanyol kormány elmozdította pozíciójából az elnököt. Puigdemonték meneküli próbáltak, és már látszik is, hogy mi elől, Spanyolországban már kiadták a politikusra a letartóztatási parancsot, és napokban megszületett az európai elfogatóparancs is.

Puigdemont és társai ellen egyébként többek közt felkelés szítása a vád, amiért annak ellenére megszervezték a katalán függetlenségről szóló népszavazást, hogy a spanyol állam azt többször is a spanyol alkotmánnyal ellentétesnek nyilvánította, és megtiltotta a referendum megtartását.

Az AP értesülései szerint Puigdemont és 4 társa továbbra is Belgiumban tartózkodnak, de hogy pontosan hol, azt nem tudni. Most a kiadatási eljárást igyekeznek lassítani, valószínűleg annak érdekében, hogy az exelnök tényező lehessen, vagy akár el is indulhasson a december 21-re tervezett katalán választásokon, ahol a régió új vezetőiről szavaznak majd.

Erre egészen jó esélyei vannak, az AP szerint ugyanis Belgiumban egy átlagos kiadatási eljárás kb. 2 hónapig tart.

Koen Geens belga igazságügyminiszter ugyanakkor igyekezett mosni a kezeit, azt mondta, a belga kormánynak semmilyen befolyása nincsen Puigdemont jövőjére nézve, az európai elfogatóparancs ugyanis egy tisztán jogi folyamatot indított el, ami innentől nem politikai akaratnak megfelelően, hanem automatizmusként zajlik. (AP)