263 nacionalistát vettek őrizetbe Oroszországban

külföld
2017 november 05., 15:01
comments 27

Vasárnap Moszkva belvárosában 263 embert vettek őrizetbe azzal az indoklással, hogy egy nem engedélyezett megmozduláson vettek részt. Az érintettek többsége a hatóságok szerint nacionalista szervezetek tagja.

A rendőrség a TASZSZ hírügynökséggel közölte: többektől fegyvert, kést és bokszert koboztak el, ami arra utal, hogy a rendfenntartó erőkkel szembeni ellenállásra készültek. A Kreml melletti Manyezsnaja teret lezárták, két közeli metrómegálló forgalmát korlátozták. A biztonsági erőket készültségbe helyezték Szentpétervár központjában is, sajtójelentések szerint ott is történtek őrizetbe vételek. (Frissítés: Az őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott OVD-info civil szervezet honlapján azt állította, hogy országszerte összesen 380 személyt állítottak elő.)

Korábban Vjacseszlav Malcev, az Artpodgotovka (Tüzérségi Előkészítés) nevű „társadalmi mozgalom” vezetője arra szólította fel a követőit, hogy november 5-én vonuljanak utcára Moszkvában. Malcev, a magát nacionalistának és anarchistának valló blogger és volt Szaratov megyei képviselő bevallott célja „a nép forradalmát” kirobbantani Oroszországban, ezzel véget vetve Putyin rendszerének.

A Szövetégi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken őrizetbe vette a mozgalom egyik sejtjének tagjait, akik arra készültek, hogy szombaton, a népi egység napján középületeket gyújtsanak fel, hogy ezzel zavargásokat provokáljanak ki. Artpodgotovka-tagokat állítottak elő Krasznojarszkban, Krasznodarban, Kazanyban, Szamarában és Szaratovban is.

Egy ellenzéki aktivista letartóztatása Moszkva belvárosában 2017. november 5-én.
photo_camera Egy ellenzéki aktivista letartóztatása Moszkva belvárosában 2017. november 5-én. Fotó: Makszim Zmejev / AFP

Az Artpodogotovkát egy krasznodari regionális bíróság októberben szélsőséges szervezetnek minősítette. Malcev ellen júliusban büntetőeljárást indítottak „szélsőséges tevékenységre történő nyilvános felszólítás” címén. A blogger a felelősségre vonás elől külföldre szökött.

A moszkvai Vörös térre egyébként, ahol az 1941-es katonai parádé 76. évfordulóján megrendezendő emlékdíszszemlét próbálják, vasárnaptól csak meghívóval lehet bejutni, és keddig zárva tart a Lenin-mauzóleum is.

November 7-e 1995 óta a katonai dicsőség napja Oroszországban, felváltva a korábbi, a bolsevik forradalomról történő megemlékezést. 1941-ben ezen a napon a szovjet hadsereg egységei a Vörös téri felvonulás után egyenesen a frontra mentek harcolni a náci német birodalom Szovjetuniót lerohanó erői ellen.

Kedden, a bolsevik hatalomátvétel 100. évfordulóján Moszkvában nem lesznek állami ünnepségek. Szombaton Szentpéterváron fény- és tűzijátékkal emlékeztek meg a centenáriumról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.