A Momentum bő egy héten belül megkezdi az aláírásgyűjtést a civiltörvényről szóló népszavazáshoz

POLITIKA
2017 november 07., 15:17
comments 341

Bő egy héten belül elindulhat a Momentum aláírásgyűjtése annak érdekében, hogy népszavazást rendezhessenek nyáron elfogadott civiltörvény visszavonásáról, jelentette be Orosz Anna, a párt elnökségi tagja, miután a Kúria kimondta, hogy lehet népszavazást tartani a kérdésben.

Orosz Anna elmondta, hogy a Momentum elsődleges feladata a következő hetekben az, hogy minden erőforrását arra összpontosítsa, hogy szerte az országban kitelepüljön, beszélgessen az emberekkel, aláírásokat gyűjtsön, célnak a törvény visszavonatását nevezve.

Orosz Anna
photo_camera Orosz Anna

Szerinte a kormánypárti képviselők által megszavazott törvénnyel a Fidesz listázza és egyben ellehetetleníti a civil szervezetek működését. Ezzel azt bizonyította, hogy nem állampolgárként, nem partnerként, hanem alattvalóként tekint a magyar emberekre", ami történt, az puszta hatalomtechnikázás.

Hangsúlyozta, a civil szervezetek teremtik meg egy jól működő, demokratikus, szolidáris, önszerveződő közösség alapjait, felbecsülhetetlen munkát végeznek. Hozzátette, a civil szervezetek olyan munkát végeznek el, ami alapvetően az állam feladata lenne, ezért a kormánynak nem harcolnia kellene ellenük és nem gyűlöletkampányt kellene ellenük folytatnia, hanem együtt kellene működnie velük.

A népszavazási kérdést Kádár Barnabás, a Momentum korábbi elnökségi tagja magánszemélyként nyújtotta be, és úgy szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?”

A Nemzeti Választási Bizottság július 25-i ülésén tagadta meg a kérdés hitelesítését, de a Kúria kedden - jogerős döntéssel - hitelesítette azt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.