Megbukott a terrorátvilágításon, a külügy mégis tőle bérelte a nagykövetség épületét

POLITIKA
2017 november 08., 15:09
comments 45

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Külügyminisztérium Jordánia tiszteletbeli konzuljától bérli az ammáni magyar nagykövetség épületét, azt viszont nem, hogy mennyiért. Az Index arról számolt be, hogy a külügy egyik államtitkára végre válaszolt Demeter Márta LMP-s képviselő kérdésére. Íjgyártó István elárulta, hogy 

  • 2003-tól évente 50 ezer dollárt, 
  • 2007-től évente 80 ezer dollárt, 
  • 2013 januártól 2013 áprilisig pedig havi 6666 dollárt fizettek Naffának.
Budapest, 2012. szeptember 14. Budai Gyula, a VidÈkfejlesztÈsi MinisztÈrium parlamenti ·llamtitk·ra (k) tejfˆlt tesz Zaid Naffa tiszteletbeli jord·n konzul (j) l·ngos·ra, amint a Budapestre akkredit·lt nagykˆvetek l·togat·st tesznek a minisztÈrium Èp¸letÈnek ·rk·djai alatt megrendezett VidÈk Mustra piacon a belv·rosi Kossuth Lajos tÈren 2012. szeptember 14-Èn. MTI FotÛ: IllyÈs Tibor
photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI

Zaid Naffa 2003 óta Jordánia tiszteletbeli konzulja Magyarországon. Néhány héttel ezelőtti átvilágításáról kiderült, hogy többedmagával magyar állampolgárságért folyamodott, a Terrorelhárító Központ azonban kockázatokat tárt fel személyével összefüggésben. A TEK nem számít szakszolgálatnak, de hogy a Külügy ne értesült volna az átvilágítás eredményéről, nehéz elhinni. 

Naffa a 80-as évek óta mozog Magyarországon a családjával, voltak turisztikai üzletei, de egy olyan aranycsempészési ügye is, ami miatt még az is felmerült, hogy kiutasítják az országból. Az utóbbi években ő volt a keleti nyitás egyik kulcsembere, szorosan együttműködött a külüggyel, és a kereskedőházakat is hajtja a Közel-Keleten, szorosan együttműködött Ghaith Pharaonnal, akinek a vízumügyeit is ő intézte. Ezen kívül ő volt Magyarországon Ghaith Pharaon kijáróembere, ebben a minőségében még Tiborcz Istvánnal is tárgyalt.

Könnyen lehet, hogy azért nem zavarja a Külügyet a TEK-átvilágítás eredménye, mert Naffa és családja a keleti nyitás egyik nagy nyertese és szorosan együttműködik több fronton is a Külügyminisztériummal. Tavaly egy részben Naffa-tulajdonban álló cég, a beszédes nevű East Chain Kft. 220 millió forintot kapott Szijjártóéktól "marketingtevékenység ellátására".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.