Frontális támadást indított a fiatalkorúakat zaklató republikánus védelmében Steve Bannon és a Breitbart

külföld
2017 november 13., 15:21

Steve Bannon, aki 2016. augusztusában Donald Trump kampányigazgatója, Trump beiktatása után pedig az elnök főtanácsadója lett, augusztusban azzal próbálta jelentéktelennek láttatni távozását a Fehér Házból, hogy így sokkal több lehetősége lesz megvalósítani legfőbb célját, a fehér populista nacionalisták teljes hatalomátvételét a Republikánus Pártban. Bannon ezzel saját felfogásában Donald Trumpot szolgálja, még ha ez adott esetben összeütközéseket is jelenthet. Az első ilyen összeütközés Alabamában volt, ahol a republikánus előválasztáson Bannon Roy Moore-t, az alabamai legfelsőbb bíróság kétszer is felmentett bíráját támogatta - Moore-t végül azért kellett kirúgni a bíróságról, mert még az amerikai legfelsőbb bíróság határozatait se volt hajlandó végrehajtani.

Trump ezen az előválasztáson hivatalosan a republikánus establishment jelöltje, Luther Strange mellett kampányolt, bár valóban Bannon védence, Moore képviseli azokat az értékeket, amiket Trump legelkötelezettebb támogatói is magukénak vallanak. Alabamában, ahol Trump az Isten, végül ez utóbbi győzte meg jobban a választókat, Moore könnyedén nyert a Jeff Sessions igazságügyi miniszteri kinevezésével megürült szenátori helyet ideiglenesen betöltő Strange-dzsel szemben.

A Washington Post riporterei az időközi választás közeledtével felkerekedtek, hogy helyszíni riportban számoljanak be Moore kampányáról, támogatóiról. Eközben váratlanul bukkantak rá a sztorira, hogy Moore fiatal, harmincas évei elején járó körzeti ügyészhelyettesként rendszeresen gimnazista lányokat próbált felszedni, köztük egy akkor még csak 14 éves lányt is. Ez még az amerikai viszonyokhoz képest liberális alabamai szabályozás szerint is kiskorú megrontásának számít, mert a beleegyezési korhatár ott 16 év. Magyarán, aki 16 évesnél fiatalabb emberrel létesít szexuális kapcsolatot, az a jog szerint erőszaknak számít.

A Post riporterei külön hangsúlyozták, hogy véletlenül bukkantak a szexuális zaklatásos történetre, az áldozatok önként beszéltek és léptek kapcsolatba az újsággal, és egyikük se önkénteskedett vagy támogatta bármilyen más módon Moore bármelyik riválisának a kampányát. A legkomolyabb vádat megfogalmazó áldozat, a történtek idején még csak 14 éves Leigh Crofman történetét pedig több tanú is igazolta.

Bannon az Axios értesülései szerint most Corfman és Moore további áldozatainak lejáratására küldte Alabamába két legmenőbb riporterét, Matt Boyle-t és Aaron Kleint, akik már elő is álltak az első nagy leleplezésükkel. Corfman történetének egyik apró részletébe kötöttek bele. Corfman elbeszélése szerint első találkozásuk után többször is beszélt telefonon Moore-ral a hálószobájából. Boyle-ék nagy leleplezése szerint viszont a lány hálószobájában nem is volt telefon, tehát hazugság az egész. Mármint, ha úgy gondoljuk, hogy a telefonzsinór nem érhetett el Corfman hálószobájáig. Márpedig elérhetett, legalábbis Corfman anyja konkrétan azt nyilatkozta a Breitbartnak, hogy a lánya könnyen hozzáférhetett a telefonhoz. Emellett pedig száz százalékban kiállt lánya mellett.

Az Axios szerint mindenesetre már ez a cikk is jelzi, hogy mi vár még ránk a december eleji választásig tartó kampányban. "Ez a sztori hamarosan nagyon eldurvulhat, a következő napokban még több ellentámadás jöhet a Breitbarttól és a hasonló kiadványoktól" - írta Mike Allen az Axioson. Ugyanő amúgy arra is felhívta a figyelmet, hogy Alabamában olyannyira bizalmatlanok az emberek a keleti parti nagy újságokkal szemben, hogy két helyi televízió is képtelen volt olyan utcaemberét találni, aki elhitte volna a vádakat. Az NBC riportjában az egyik megszólaló konkrétan azt mondta, hogy "ez egy repulikánus város, jóember. [Moore] akár Obamát is lelőhette volna, minket az se érdekelne".

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.