Pénzügyi kavarással vádolta meg Pálfi György filmrendező Andy Vajnát

MŰVÉSZET
2017 november 13., 12:28
comments 352

Súlyos váddal illette a filmügyi kormánybiztost Pálfi György. Az ismert filmrendező Veiszer Alinda beszélgetős műsorának kedden vetítendő adásában fog szerepelni, amiről a riporter az imént kirakott a Facebookra egy rövid előzetest. 

link Forrás

Pálfi ebben többek között azt mondja, hogy

Vajna kitalálta azt, hogy ő az üzlettársaival létrehoz egy ilyen filmfinanszírozó társaságot, amelyik megfinanszírozza ezt a maradék 10 százalékot, cserébe az összes olyan jogokért, ami nekünk az a maradék pici kis jogunk megmaradt azt oda kell adni. Felálltam, borítottam az asztalt, és azt mondtam, hogy én ilyen bűnügyekben nem veszek részt.

A háttér röviden: Pálfi György éveken át készítette elő élete nagy projektjét, a Toldi Miklósról szóló látványos kardos-kalandozós filmet, amihez durván 2 milliárdos támogatást kapott volna a Filmalaptól, ám hiába volt meg már a technikai terepszemle is 2013-ban, a forgatás csak nem kezdődött meg. Hogy a végén, 2014-ben Pálfi borítsa a bilit és elárulja a konfliktus okát. Eszerint a Filmapot irányító Vajna nem bízott abban, hogy a rendező képes lesz élvezetesen megrendezni a lovagos csatajeleneteket, ezért azt a feltételt szabta, hogy ezek rendezését bízzák egy amerikai ismerősére (aki egyébként nem rendező, hanem kaszkadőr). A forgatókönyvet is író Pálfi ebbe nem ment bele, mert mint akkoriban sokszor lenyilatkozta, őt éppen az akciójelenetek izgatták az egész projektből. A Toldiból nem is lett semmi azóta sem.

Bár a Toldi-projekt dühös rendezői nyilatkozatokkal ért véget, Vajna nem sértődött meg a kritikákon és a Filmalap azóta támogatta Pálfi következő projektjét, az Úr hangját.

A rendező most nagy meglepetést okozott azzal, hogy az Alindában arról beszélt, hogy a Toldi-szakítás igazi oka az volt, hogy az állami támogatások ura, Vajna magánvonalon, a privát pénzével is be akart szállni egy olyan filmbe, amit az általa felügylet Filmalap támogatott volna állami forrásokból. A teljes beszélgetés kedden fut a Hír TV-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.