Nagyon lassan jön idén a pénz Brüsszelből

gazdaság
2017 november 14., 09:11
comments 86

A 24.hu-n jelent meg egy cikk arról, hogy durván megdrágult közbeszerzések miatt érkeznek Magyarországra az Európai Bizottság ellenőrei, többek között a 39 milliárd forintról 60 milliárd forintra drágult M3-as metró felújítását is vizsgálják majd.

Ezen kívül vizsgálni fogják az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszerének működését is, és a lap brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy az a forgatókönyv is felmerült, hogy az összes támogatás folyósítását felfüggeszthetik, ha nem találják rendben az ellenőrzési rendszert.

A cikk szerint mindenesetre baljós jelek már látszódnak egy ideje, legutóbb nyáron jelezte nemtetszését az Európai Bizottság a 420 milliárd forintos víziközmű-tender, illetve az ellenőrzési rendszer miatt. A 24.hu információi szerint a rendszer azóta működik ugyan, de még mindig súlyos hibákat találtak működésében az auditorok.

De akárhogy is döntenek az uniós támogatások sorsáról, a cikk arról is ír, hogy eleve rosszul áll a brüsszeli pénzek lehívása: az első tíz hónapban ugyanis idén mindössze 326 milliárd forint jött Brüsszelből, miközben a magyar költségvetésből több mint 1700 milliárd forintot utaltak át előfinanszírozásként projektekre, méretes lyukat teremtve így a költségvetésben.

Ezért a kormányzati szándék az, hogy novemberben több mint 1000 milliárd forintnyi számlát küldünk ki Brüsszelbe, azaz bármiféle finanszírozásbeli fennakadás gondot okozhatna az államháztartásnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.