Romániából 15 évre kitiltottak egy oroszbarát szerb kémet

Nemkívánatos személlyé nyilvánítottak Romániában egy szerb állampolgárt, aki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint egy – meg nem nevezett – idegen hatalomnak kémkedett.

Bratislav Zivkovic egy 2014-es interjúbanFotó: Youtube

A SRI közleménye szerint a 42 éves, a Csetnik Mozgalom nevű szerb félkatonai csoportot vezető Bratislav Zivkovic a 2014 és 2015 közötti időszakban az oroszbarát szakadárok oldalán harcolt a kelet-ukrajnai konfliktusban, az idén pedig többször járt Romániában, ahol titkos dokumentumok és katonai objektumok iránt érdeklődött.

Bratislav Zivkovic és a többi „csetnik” a Vice 2014-es, ukrán fronton forgatott videójában is szerepelt:

A román Hotnews.ro hírportál úgy tudja, Zivkovic a Fekete-tenger partvidékén lévő radarokat és a térségben működő Mihail Kogalniceanu román-amerikai katonai támaszpontot fotózta. Zivkovic állítólag hétfőn Bulgária felé elhagyta Románia területét, miután lefényképezett néhány – a SRI által „csaliként” készített – dokumentumot, amikről azt hitte, hogy titkos információkat tartalmaznak egy szatmári radarról.

A SRI szerint Zivkovic nem jutott hozzá semmilyen államtitokhoz, de mivel nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik, a SRI nemkívánatos személlyé nyilvánítását kezdeményezte. A bukaresti táblabíróság keddi döntése értelmében 15 évig Bratislav Zivkovic nem léphet be Romániába. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.