Szijjártó bekérette az amerikai ügyvivőt amiatt, hogy az USA támogatná a független vidéki sajtót

Az RTL Híradó szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette David Kostelancik amerikai ügyvivőt azért, mert az amerikai külügyminisztérium 2018-ban összesen akár 700 ezer dollárral (187 millió forinttal) támogatná a Budapesten kívüli nyilvánosságot.

A múlt héten a magyar külügyminisztérium a hírre még csak annyit reagált, hogy „szokatlan lépés, tanulmányozzuk a szándékot és a célt, egyelőre nem kívánjuk kommentálni”, most viszont az RTL szerint bekérették az ügyvivőt, mert magyarázatot várnak.

Szijjártó Péter a María Ángela Holguín kolumbiai külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Bogotában 2017. október 20-án.Fotó: Mauricio Duenas Castaneda/ EPA / MTI / MTVA

Az RTL Híradóban elhangzott, hogy a magyar kormány szerint – minthogy jövő tavasszal országgyűlési választások lesznek – ez egy beavatkozási kísérlet a magyar belpolitikába. (Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján a pályázatról azt mondta: ez egy újabb olyan beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit a külföld számára, jöjjön a pénz bárhonnan, nem enged meg.)

Az RTL Híradó kérdésére az Amerikai Külügyminisztérium közölte: a pénzt csak a választások után utalnák. Szerintük az Orbán-kormánynak többször is jelezték, hogy aggódnak a magyar sajtó állapota miatt.

Az amerikai külügyet ismerő forrásaink szerint a pályázat szoros összefüggésben van azzal, hogy Kostelancik pár hete azt mondta„A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen. (...) A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.”