Theresa May szerint Putyin beavatkozott a választásokba és viszályt akar szítani a Nyugaton

külföld
2017 november 14., 08:53

A brit miniszterelnök eddigi legkeményebb üzenetet fogalmazta meg Vlagyimir Putyin felé: May szerint Moszkva beavatkozott a brit választásokba és cyberkémkedést is végrehajtottak.

link Forrás

May befolyásos brit üzletemberek bankettjén beszélt Londonban, többek között kormánya külpolitikáját ismertette, ekkor fogalmazta meg "nagyon egyszerű üzenetét" Putyinnak. Szerinte Oroszország csak akkor lehet a Nyugat értékes partnere, ha betartja a szabályokat, és Putyinnak egy nagyon eltérő utat kéne választania, mint amit az elmúlt években követett a Krímen, illetve Ukrajnában, valamint azzal, hogy cybertámadásokat hajtottak végre európai kormányok ellen.

May beszélt arról is, hogy Putyin kormánya megpróbálja aláásni a szabad társadalmak működését. May elmondása szerint Oroszország kamu sztorik terjeszkedésével akar viszályt szítani a Nyugaton.

És ugyan szerinte Nagy-Britannia nem akar szakadatlan konfrontációt Oroszországgal, de meg fogja védeni a saját érdekeit. May eddigi legkeményebb üzenetének időzítése is érdekes, hiszen csak napokkal azután történt, hogy Donald Trump ismét arról beszélt, elhiszi Putyinnak, hogy az oroszok nem avatkoztak be az amerikai választásokba.

May kitért arra is, hogy Oroszország többször is megsértette számos európai ország légterét, valamint cyberkémkedéssel és felforgatással is éltek.

A brit külügyminiszter, Boris Johnson amúgy a tervek szerint jövő hónapban utazik majd Moszkvába. A BBC diplomáciai elemzője szerint Johnson hűvös fogadtatásra számíthat May beszéde után. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.