Kínai pártlap: szovjet típusú összeomlás várhat Kínára, ha nem győzik le a korrupciót

Szovjet típusú összeomlás várhat Kínára, ha az ország vezetése nem lép fel még határozottabban a korrupció ellen - figyelmeztetett a Zsenmin Zsipao című központi pártlap szerdai vezércikkének szerzője.

Fotó: GREG BAKER/AFP

A cikket ráadásul az a Jang Hsziao-tu, írta akit októberben újonnan választottak be a Kínai Kommunista Párt 25 tagú politikai bizottságába. Jang szerint ha nem sikerül legyűrni a korrupciót, akkor fennáll a veszély, hogy "a vörös ország színt válthat".

Szokatlanul közvetlen és éles megfogalmazású bírálatában Jang úgy vélte, hogy "egy korábbi időszakban" hagyták, hogy a korrupció olyan méreteket öltsön, amelynek következtében a párt vezetése meggyengült, lazult az ellenőrzés, és ideológiai fásultság uralkodott.

"A párt és az ország népe ugyanarra a régi útra léphet rá, amely tönkretette a Szovjetuniót és a keleti blokkot" 

- írta Jang, aki egyben a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó ellenőrzési miniszter tisztségét is betölti.

A cikk szerint Hszi Csin-ping elnök forradalmi eredményeket ért el a korrupció elleni harcban azzal, hogy "a kés élét befelé fordította". Ugyanakkor a párt politikai ökoszisztémáját még számos szennyező tényezőtől meg kell szabadítani, és a korrupció elleni küzdelem továbbra is nehéz és összetett probléma. Jang hozzátette azt is, hogy e tekintetben már nincs visszaút, csak előre lehet haladni, és nem szabad szünetet tartani vagy megpihenni.

A pártlapban megjelent legújabb vezércikk erős jelzés abba az irányba, hogy Hszi Csin-ping továbbra is mélyen elkötelezett a korrupció felszámolása mellett, annak ellenére, hogy pár hete az elnök jobbkezének, Kína második legnagyobb hatalmú politikusának számító Vang Csi-sant leváltották a korrupció elleni hivatal éléről.

Vang Csi-san utódja, Csao Le-csi egyébként hasonlóan erős szavakat használó vezércikket írt a témában a Zsenmin Zsipao múlt szombati számában. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.