A német köztévé riportja szerint Magyarország külföldi szélsőjobboldaliak búvóhelyévé vált

A ZDF német köztévé külföldi szélsőjobboldali mozgalmakkal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

Az Auslandsjournal című külpolitikai magazinműsorban szerdán leadott, Búvóhely Magyarországon című riportban kiemelték: Orbán Viktor kormányfő vezetése alatt Magyarország „a világ minden tájáról érkező szélsőjobboldaliak csomópontja lett”. A különböző mozgalmak gyakran tartanak találkozókat és konferenciákat az országban, és vannak olyan szélsőjobboldaliak is, akik Magyarországra költöztek – hangzik el a műsorban.

A riportban szerepel Daniel Friberg is, akinek a magyarországi aktivistásáról a 444 is írt májusban.

A ZDF szerint a szélsőjobboldali színtér szereplői úgy érzik, a „legfelső szintről” kaptak jelzést arról, hogy „szívesen látják őket”, és Orbán Viktor ugyan rendre kijelenti, hogy fellép a szélsőjobb ellen, „vannak más üzenetek is” a miniszterelnöktől.

Felidézték Orbán februári évértékelő beszédének egy részletét, miszerint „az igazi menekülteket persze be fogjuk fogadni: németet, hollandot, franciát, olaszt, rémült politikusokat és újságírókat, hazájukat elhagyni kényszerülő keresztényeket, akik az otthon elvesztett Európájukat majd nálunk akarják megtalálni”. A ZDF szerint ez a kijelentés „egy meghívó, amit sok szélsőjobboldali elfogadott”. A riportban azt is mondják, Orbán „megtűri” Magyarországon a külföldi szélsőjobboldaliakat, akik ezért „hálásak” neki. (via MTI)