A puccs óta először állt nyilvánosság elé Robert Mugabe

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Robert Mugabe egy archív felvételen, az ország függetlenségének 37. évfordulóján 2017. április 18-án.Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

A zimbabwei furcsa puccs legújabb fejleményeként váratlanul megjelent a nyilvánosság előtt az ország 93 éves elnöke, az elvben házi őrizetbe vett Robert Mugabe. Az elnök egy hararei diplomaosztón vett részt.

A hadsereg közben arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy "kapcsolatban van" Mugabéval, és "amint lehetséges", tájékoztatják a fejleményekről a közvéleményt.

Közben Hararéban a diplomaosztón résztvevők ünnepelve fogadták Mugabét, akivel a hadsereg is kifejezetten óvatos: a puccs napján például határozottan tagadták, hogy megdöntötték volna a hatalmát. Mint mondták, ők csak a Mugabe környezetébe férkőzött "bűnözőket" akarták eltávolítani.

Azért minden biztosan nincs rendben. Mugabe neje, Grace például nem volt ott a diplomaosztón. A hadsereg azután lépett akcióba a héten, hogy Mugabe a felesége unszolására leváltotta alelnökét, hogy helyére a nejét nevezze ki. Az életvitele miatt csak Gucci Grace-nek gúnyolt Mugabéné hatalmi törekvéseit a hadsereg és a kormánypárt régi gárdája nem nézte jó szemmel. (Via BBC)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.