A puccs óta először állt nyilvánosság elé Robert Mugabe

külföld
2017 november 17., 10:48
comments 33
Robert Mugabe egy archív felvételen, az ország függetlenségének 37. évfordulóján 2017. április 18-án.
photo_camera Robert Mugabe egy archív felvételen, az ország függetlenségének 37. évfordulóján 2017. április 18-án. Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

A zimbabwei furcsa puccs legújabb fejleményeként váratlanul megjelent a nyilvánosság előtt az ország 93 éves elnöke, az elvben házi őrizetbe vett Robert Mugabe. Az elnök egy hararei diplomaosztón vett részt.

A hadsereg közben arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy "kapcsolatban van" Mugabéval, és "amint lehetséges", tájékoztatják a fejleményekről a közvéleményt.

Közben Hararéban a diplomaosztón résztvevők ünnepelve fogadták Mugabét, akivel a hadsereg is kifejezetten óvatos: a puccs napján például határozottan tagadták, hogy megdöntötték volna a hatalmát. Mint mondták, ők csak a Mugabe környezetébe férkőzött "bűnözőket" akarták eltávolítani.

Azért minden biztosan nincs rendben. Mugabe neje, Grace például nem volt ott a diplomaosztón. A hadsereg azután lépett akcióba a héten, hogy Mugabe a felesége unszolására leváltotta alelnökét, hogy helyére a nejét nevezze ki. Az életvitele miatt csak Gucci Grace-nek gúnyolt Mugabéné hatalmi törekvéseit a hadsereg és a kormánypárt régi gárdája nem nézte jó szemmel. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.