Az EU-s vezetők aláírták a szociális jogok európai pillérét létrehozó nyilatkozatot

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az EU 28 tagállamának és három központi intézményének vezetői göteborgi találkozójukon ünnepélyesen aláírták a szociális jogok európai pillérét létrehozó nyilatkozatot, amiben 20 kulcsfontosságú elvet és jogot határoztak meg a méltányos alapon és jól működő munkaerőpiacok és jóléti rendszerek alátámasztására.

Orbán Viktor kormányfő Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök mellett ül Göteborgban.Fotó: Ludovic Marin / AFP

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker azt mondta: a nyilatkozat nem maradhat „jámbor kívánságok” megfoghatatlan halmaza, hanem mielőbb akcióterv formáját kell öltenie, az EU a hitelességével játszik, ha nem tartja magát a pillér szellemiségéhez.

A nyilatkozatot az Európai Unió Tanácsának részéről a soros elnöki tisztséget betöltő Észtország kormányfője, Jüri Ratas, az Európai Parlament részéről annak elnöke, Antonio Tajani, míg az Európai Bizottság részéről Jean-Claude Juncker írta alá.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Juri Ratas, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Észtország miniszterelnöke (b-j) az EU szociális jogokkal foglalkozó csúcstalálkozója zárónyilatkozatának aláírásán Göteborgban.Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI / MTVA

„A szociális pillér összefoglalja mindazt, amiben Európa hisz” – mondta Ratas. „Olyan Európát akarunk, amely felveszi a harcot a munkanélküliség, a szegénység és a diszkrimináció ellen, egy Európát, amely egyenlő lehetőségeket biztosít a fiataloknak és az elesetteknek. A szociális pillér közös értékeinken nyugszik, és jövőbeli munkánkat egy igazságosabb Európa felé fogja kormányozni” – mondta.

A szociális pillér 20 alapelvet és jogot rögzít három kategóriában:

  1. egyenlő lehetőségek és a munkaerőpiachoz való szabad hozzáférés biztosítása
  2. dinamikus munkaerőpiacok és tisztességes munkafeltételek
  3. szociális védelem, támogatás és integráció

A 20 pont között szerepel a minőségi oktatás, a nemek közötti egyenlőség, az egyenlő lehetőségek és a munkavállalás aktív támogatásának biztosítása. Emellett a nyilatkozat érinti a biztonságos és rugalmas munkakörnyezet, a tisztességes bérek, az alkalmazás feltételeinek megismerése és az elbocsátás esetére vonatkozó védelem témakörét is, illetve rögzíti a társadalom védtelen tagjai, köztük a munkanélküliek, hajléktalanok, fogyatékosok, családok és idősek alapjogait, és biztosítja az egészségügyhöz meg az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetőségét.

A szociális jogok európai pillérének szellemében történő törvényalkotást az EU a tagállamokra bízza. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy a jövőben célzott ajánlásaival támogatja az európai társadalmi összetartás erősítését. A Juncker vezette uniós bizottság kiemelt feladatának tekinti a méltányosabb Európa építését és Európa szociális dimenziójának erősítését. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.