Dobozokon ugrál és hátraszaltózni is tud már a két lábon járó robot

2017 november 17., péntek 9:19
95

Pár nappal ezelőtt még azon ámultunk, hogy milyen gördülékennyé vált a Boston Dynamics kutyarobotjának a mozgása. Pedig ez az egyszerűbben megoldható probléma, egy négylábú robot súlyelosztása sokkal jobb, sokkal stabilabban áll és mozog, mint egy kétlábú roboté, aminek a nehéz felsőtestét kell egyensúlyoznia mozgás közben.

Így hát ideje leesett állal bámulni, mert a Boston Dynamics kétlábú robotja, az Atlas is rendkívül ügyes lett. Egy frissen közölt videó alapján könnyedén ugrál dobozokra, illetve dobozról dobozra, és a végén úgy hátraszaltózik, mintha ennél természetesebb dolog nem is volna.

Ez a Wired szerint rendkívül bonyolult, már csak az említett súlyelosztási problémák miatt. Hogy mégis miért próbálkoznak ezzel, ha négylábú robotokat sokkal egyszerűbb volna gyártani? Mert a világot emberekre szabtuk az elmúlt pár ezer évben, így bármikor adódhatnak olyan feladatok, amiket leginkább egy humanoid robot tudna elvégezni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt