Dobozokon ugrál és hátraszaltózni is tud már a két lábon járó robot

tech
2017 november 17., 09:19
comments 94

Pár nappal ezelőtt még azon ámultunk, hogy milyen gördülékennyé vált a Boston Dynamics kutyarobotjának a mozgása. Pedig ez az egyszerűbben megoldható probléma, egy négylábú robot súlyelosztása sokkal jobb, sokkal stabilabban áll és mozog, mint egy kétlábú roboté, aminek a nehéz felsőtestét kell egyensúlyoznia mozgás közben.

link Forrás

Így hát ideje leesett állal bámulni, mert a Boston Dynamics kétlábú robotja, az Atlas is rendkívül ügyes lett. Egy frissen közölt videó alapján könnyedén ugrál dobozokra, illetve dobozról dobozra, és a végén úgy hátraszaltózik, mintha ennél természetesebb dolog nem is volna.

Ez a Wired szerint rendkívül bonyolult, már csak az említett súlyelosztási problémák miatt. Hogy mégis miért próbálkoznak ezzel, ha négylábú robotokat sokkal egyszerűbb volna gyártani? Mert a világot emberekre szabtuk az elmúlt pár ezer évben, így bármikor adódhatnak olyan feladatok, amiket leginkább egy humanoid robot tudna elvégezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.