Lassul a Föld forgása, és ezért jövőre sok földrengés lesz

tudomány
2017 november 19., 10:43
comments 205

2018-ban több, nagyon erős földrengés rázhatja meg bolygónkat, különösen az Egyenlítő körül. 

A jóslat a coloradói és montanai egyetem geológusaitól származik, akik alaposan megvizsgálták, hogy mikor voltak különösen nagy, a Richter-skála szerint 7-esnél erősebb földrengések 1900 óta. Arra jutottak, hogy az ilyen nagy rengések sokkal gyakrabban fordulnak elő olyan években, amelyek a Föld forgásának lassulását követik.

Földrengés után Mexikóvárosban.
photo_camera Földrengés után Mexikóvárosban. Fotó: ALFREDO ESTRELLA/AFP

A Föld forgása ugyanis lassul, de nem egyenletesen, hanem vannak ciklusok, amikor jobban mint máskor. Itt a másodperc ezredrészéről van szó, nem valami nagy fékezésről, és egy-egy lassulási periódus néhány évig tart. A geológusok szerint a nagy földrengések általában 5 évvel az ilyen lassulási periódusok kezdete után szoktak jelentkezni.

A kutatás szerint éppen négy éve indult be egy lassulási periódus, és ezért arra számítanak, hogy jövőre lesz esedékes egy újabb nagy földrengési hullám. Hogy a Föld forgásának lassulása miért erősíti fel a földrengéseket, azt csak találgatják, egyelőre csak a jelenségek együttjárására hívták fel a figyelmet. (ibtimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.