Lassul a Föld forgása, és ezért jövőre sok földrengés lesz

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

2018-ban több, nagyon erős földrengés rázhatja meg bolygónkat, különösen az Egyenlítő körül. 

A jóslat a coloradói és montanai egyetem geológusaitól származik, akik alaposan megvizsgálták, hogy mikor voltak különösen nagy, a Richter-skála szerint 7-esnél erősebb földrengések 1900 óta. Arra jutottak, hogy az ilyen nagy rengések sokkal gyakrabban fordulnak elő olyan években, amelyek a Föld forgásának lassulását követik.

Földrengés után Mexikóvárosban.Fotó: ALFREDO ESTRELLA/AFP

A Föld forgása ugyanis lassul, de nem egyenletesen, hanem vannak ciklusok, amikor jobban mint máskor. Itt a másodperc ezredrészéről van szó, nem valami nagy fékezésről, és egy-egy lassulási periódus néhány évig tart. A geológusok szerint a nagy földrengések általában 5 évvel az ilyen lassulási periódusok kezdete után szoktak jelentkezni.

A kutatás szerint éppen négy éve indult be egy lassulási periódus, és ezért arra számítanak, hogy jövőre lesz esedékes egy újabb nagy földrengési hullám. Hogy a Föld forgásának lassulása miért erősíti fel a földrengéseket, azt csak találgatják, egyelőre csak a jelenségek együttjárására hívták fel a figyelmet. (ibtimes)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.