Távozik a pannonhalmi apátság éléről Várszegi Asztrik

egyház
2017 november 19., 07:34
comments 201

27 év után távozik a Pannonhalmi Apátság éléről Várszegi Asztrik főapát. A bencés kolostor szerzetesei januárban választhatnak új vezetőt maguknak. Pannonhalmán működik az ország egyik legfontosabb egyházi középiskolája is. Ez az ország legrégebbi apátsága, 966-ban alapították.

Várszegi Asztrik így fejezte be ünnepi beszédét az apátság idei Márton napi rendezvényén, péntek este:

"A Szent Márton-napokkal 17 év telt el, az én főapáti szolgálatomban pedig immár lassan 27 év telik be. A bencés hagyomány bölcsessége azt diktálta szívemnek és ez van házi törvényeinkben is, hogy az idősebb adja át helyét a fiatalabbnak. Ezt teszem magam is jó szívvel és csak úgy köszönök el, hogy nem főapátként, de jóbarátként megmaradok kedves mindannyiuk számára a továbbiakban is."

Várszegi a magyar katolikus egyház liberálisabb vonalához tartozott. A kvótanépszavazás idején felemelte hangját a menekültek ellen hergelő propagandával szemben, és az indulatok helyett inkább gondolkodásra buzdította az embereket. (kisalfold.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.