Jó eséllyel a Roszatom egyik létesítményéből szivárgott Európa fölé a nukleáris felhő

Októberben több európai kutatóközpont is arról számolt be, hogy a ruténium nevű anyag 106-os nukleonszámú izotópját regisztrálta a légkörben. A hónap első hetében volt a legerősebb a radioaktív anyag koncentrációja, a felhő aztán fokozatosan szétoszlott. Az Európát elérő izotópok mennyisége nem volt veszélyes az emberi egészségre.

Mivel ilyen anyag a természetben nem keletkezik, ezért biztosnak látszott kezdettől, hogy valamilyen nukleáris üzemből szivároghatott ki a felhő. November 9-én egy francia kutatóintézet arra jutott, hogy Oroszországból vagy Kazahsztánból érkezhetett az Európát elérő ruténium-106. Azonban egyik ország sem ismerte el, hogy bármilyen baleset, szivárgás történt volna náluk. 

Az is biztos volt, hogy nem atomerőműből származhatott az egész Európa felett észlelt anyag, mert erőművekben ruténium-106 nem keletkezik, úgyhogy csak más típusú létesítmények jöhettek szóba.

A Roszatom még októberben kiadott egy közleményt, miszerint Oroszország felett a légkörben szinte sehol sem mutatták ki a ruténium-106-ot, különösen nem mutatták ki a Dél-Urálban, amit a francia és német kutatók a meteorológiai adatok elemzésével a szennyezés legvalószínűbb forrásának tippeltek. A közlemény szerint kizárólag Szentpétervár környékén mutattak ki egy kevés ruténium-106-ot. 

Most kiderült, hogy a közlemény hazugság volt.

Valójában először a Dél-Urálban mutatták ki az izotópokat

Az oroszországi légkört a Roszhidromet nevű kormányzati kutatóintézet monitorozza, és a Roszatom is rájuk hivatkozott. 

A Greenpeace oroszországi szervezete megkérdezte közvetlenül is a kutatóintézetet, hogy szeptember végén és október elején hol mennyi ruténium-106-ot mértek. A Roszhidromet sokáig nem válaszolt, majd múlt pénteken közölték, hogy az adatok felkerültek a honlapjukra, és onnan bárki leolvashatja azokat, mondta el a 444-nek Rasid Alimov, az orosz Greenpeace nukleáris ügyekben illetékes aktivistája.

A Roszhidromet jelentése szerint szeptember utolsó napjaiban több oroszországi mérőállomáson is kimutatták a ruténium-106 jelenlétét, először éppen az Urál déli részén. 

Szeptember 25-én észlelték először, két olyan mérőponton, amelyektől 100 kilométeren belül található a Roszatom Majak nevű nukleáris létesítménye, ahol atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel. 

26-án megjelent az anyag Tatárföld felett, 27-én Volgográdnál, 29-én pedig már Olaszország felett, majd onnan észak felé húzódott, és észlelték Ausztriában, Németországban illetve Franciaországban is. Október első hetében Szentpétervárnál tért vissza a felhő Oroszország fölé. 

Pakolnak a Majakban.Fotó: Aleksandr Kondratuk/RIA Novosti

Nincs ellene közvetlen bizonyíték, de elég gyanús a Roszatom üzeme

Rasid Alimov azt mondta, hogy nem tudják bizonyítani, hogy a szivárgás a Roszatom Majak nevű létesítményből származik, de a környéken az az egyetlen ismert üzem, ahonnan a ruténium-106 kiszabadulhatott. Ezért valószínűnek tartják, hogy a szivárgást okozó baleset a kiégett fűtőelemeket feldolgozó üzemben történhetett. 

A francia IRSN intézet becslése szerint 100 és 300 terabecquerel mennyiségű izotóp kerülhetett a légkörbe. Majak a hivatalos engedélye szerint mindössze 0,03 terabecquerelt engedhetne ebből az anyagból a légkörbe.

A Greenpeace az orosz ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki, mi történhetett.

A Roszatom a magyar kormány megbízásából hamarosan két új atomerőművi blokkot épít Pakson.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.