Soros: Orbán Viktor egy maffiaállam vezetője

POLITIKA
2017 november 20., 10:26
comments 451

Soros György magyar származású milliárdos ma közzé tett egy szöveget, amelyben pontról pontra cáfolta a kormány nemzeti konzultációjában róla tett állításokat. Emellett adott egy telefonos interjút a Financal Timesnak is, amelyben részletesen beszél arról, miért döntött úgy, hogy éppen most reagál a kormány állításaira, és Orbán Viktorról is megvan a véleménye.

Soros az interjúban azt mondta, eddig visszautasította azt, hogy reagáljon Orbán Viktor támadásaira, de most idejét érezte annak, hogy megszólaljon. Félti ugyanis azokat a civil szervezeteket, amelyeket az alapítványa támogat, Orbán Viktor ugyanis korábban bejelentette, hogy a magyar titkosszolgálatok vizsgálni fogják ezeket a szervezteket.

Orbán tényleg mondott ilyet, még októberben egy Kossuth Rádiónak adott interjújában. Ez a vizsgálat végül tényleg megtörténhetett, a kormánypárti Magyar Idők információi szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden hallgatja meg Pintér Sándor belügyminisztert azzal kapcsolatban, hogy mire jutottak a „Soros-hálózat” magyarországi működését elemző titkosszolgálati vizsgálatok.

Soros a Financal Timesnak azt mondta:

“Nem maradhattam többé csendben, mert attól félek, hogy a titkosszolgálati nyomozás azt jelenti, hogy nem csak a szervezeteket, hanem azoknak a vezetőit egyénileg is üldözni fogják”.

Soros az interjúban Orbánról magáról is elmondta a véleményét, akit személyesen is támogatott a 80-as évek végén abban, hogy Oxfordban tanulhasson. “Abban az időben, amikor támogattam őt, egy fiatal csoportnak volt a vezetője, amely a regnáló rezsim ellen szerveződött és különleges dolgokat tanultak, szóval megérdemelték” - mondta.

“Valójában Orbán volt az, aki megváltozott, egy rendszerellenes lázadóból egy maffiaállam vezetője lett” - mondta Soros. Majd hozzátette, hogy az EU intézményeinek sokkal erősebben fel kellene lépnie az ellen, ahogy Orbán a civil szervezeteket kezeli,  és ahogy aláássa a jogállamot Magyarországon. “Mindezek azt mutatják, hogy a jelenlegi magyar rezsim túl messzire ment” - mondta.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.