Aszad váratlanul megjelent Oroszországban, és Putyin nyakába borult

Több 444 videó?
Szeretném

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este a dél-oroszországi Szocsiban tárgyalt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel - közölte a Kreml sajtószolgálata, ami csak kedden számolt be a találkozóról. 

Az orosz állami tájékoztatás szerint Putyin kijelentette, hogy Szíriában a terrorizmus elleni harc befejeződésével a politikai rendezés lett a fő szempont. Aszad, aki a beszámoló szerint munkalátogatást tett Oroszországban, megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott katonai és politikai támogatást.

Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

A találkozón az orosz elnök hangsúlyozta, a kazahsztáni Asztanában folyó béketárgyalások lehetőséget teremtettek arra, hogy mélyreható párbeszéd kezdődjön a szíriai ellenzékkel. Putyin jelezte egyben, hogy beszélni kíván Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel, a katari emírrel.

Szerdán Putyin Irán és Törökország vezetőivel fog tárgyalni, szintén a szíriai helyzet lesz a találkozó célja, és a napokban telefonon fog egyeztetni Donald Trumppal és közel-keleti vezetőkkel. 

Putyin és Aszad 2015 októberében találkozott legutóbb, Moszkvában, pár héttel azután, hogy Oroszország katonai akciót indított Szíriában. Az orosz beavatkozásnak komoly szerepe volt abban, hogy sikerült legyőzni a felkelők erőit. A szír elnök meg is köszönte Putyinnal számos orosz katonai vezető előtt, amit tettek. Mint mondta, sosem fogják elfelejteni. (MTI, Reuters)