Aszad váratlanul megjelent Oroszországban, és Putyin nyakába borult

külföld
2017 november 21., 06:53
comments 106

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este a dél-oroszországi Szocsiban tárgyalt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel - közölte a Kreml sajtószolgálata, ami csak kedden számolt be a találkozóról. 

Az orosz állami tájékoztatás szerint Putyin kijelentette, hogy Szíriában a terrorizmus elleni harc befejeződésével a politikai rendezés lett a fő szempont. Aszad, aki a beszámoló szerint munkalátogatást tett Oroszországban, megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott katonai és politikai támogatást.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

A találkozón az orosz elnök hangsúlyozta, a kazahsztáni Asztanában folyó béketárgyalások lehetőséget teremtettek arra, hogy mélyreható párbeszéd kezdődjön a szíriai ellenzékkel. Putyin jelezte egyben, hogy beszélni kíván Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel, a katari emírrel.

Szerdán Putyin Irán és Törökország vezetőivel fog tárgyalni, szintén a szíriai helyzet lesz a találkozó célja, és a napokban telefonon fog egyeztetni Donald Trumppal és közel-keleti vezetőkkel. 

Putyin és Aszad 2015 októberében találkozott legutóbb, Moszkvában, pár héttel azután, hogy Oroszország katonai akciót indított Szíriában. Az orosz beavatkozásnak komoly szerepe volt abban, hogy sikerült legyőzni a felkelők erőit. A szír elnök meg is köszönte Putyinnal számos orosz katonai vezető előtt, amit tettek. Mint mondta, sosem fogják elfelejteni. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.