Roszatom: Nyet, nyet és nyet

energia
2017 november 21., 10:45
comments 86

Tagadja a Roszatom, hogy az ő egyik létesítményükből szivárgott Európa fölé a nukleáris felhő.

photo_camera Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency

Ahogy azt tegnap megírtuk, az orosz Greenpeace szerint ugyan nem tudják bizonyítani, de minden jel arra mutat, hogy az orosz atomipari cég Majak nevű nukleáris létesítményéből szivároghatott ki a ruténium nevű anyag 106-os nukleonszámú izotója, amiből több európai kutatóközpont is nagyobb mennyiséget mutatott ki még októberben. A Majakban egyébként atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel.

A Roszatom most erre reagálva azt álltja, hogy nem az Urál déli részén található létesítményük felős a ruténiumért.

Az oroszok cáfolatát alapvetően gyengíti, hogy októberben már kiadtak egy közleményt, amiben azt állították, hogy a ruténium-106-ot csak Szentpétervár közelében mutatták ki, és erről már kiderült, hogy hazugság volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.