Roszatom: Nyet, nyet és nyet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tagadja a Roszatom, hogy az ő egyik létesítményükből szivárgott Európa fölé a nukleáris felhő.

Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency

Ahogy azt tegnap megírtuk, az orosz Greenpeace szerint ugyan nem tudják bizonyítani, de minden jel arra mutat, hogy az orosz atomipari cég Majak nevű nukleáris létesítményéből szivároghatott ki a ruténium nevű anyag 106-os nukleonszámú izotója, amiből több európai kutatóközpont is nagyobb mennyiséget mutatott ki még októberben. A Majakban egyébként atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel.

A Roszatom most erre reagálva azt álltja, hogy nem az Urál déli részén található létesítményük felős a ruténiumért.

Az oroszok cáfolatát alapvetően gyengíti, hogy októberben már kiadtak egy közleményt, amiben azt állították, hogy a ruténium-106-ot csak Szentpétervár közelében mutatták ki, és erről már kiderült, hogy hazugság volt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.