Roszatom: Nyet, nyet és nyet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tagadja a Roszatom, hogy az ő egyik létesítményükből szivárgott Európa fölé a nukleáris felhő.

Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency

Ahogy azt tegnap megírtuk, az orosz Greenpeace szerint ugyan nem tudják bizonyítani, de minden jel arra mutat, hogy az orosz atomipari cég Majak nevű nukleáris létesítményéből szivároghatott ki a ruténium nevű anyag 106-os nukleonszámú izotója, amiből több európai kutatóközpont is nagyobb mennyiséget mutatott ki még októberben. A Majakban egyébként atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel.

A Roszatom most erre reagálva azt álltja, hogy nem az Urál déli részén található létesítményük felős a ruténiumért.

Az oroszok cáfolatát alapvetően gyengíti, hogy októberben már kiadtak egy közleményt, amiben azt állították, hogy a ruténium-106-ot csak Szentpétervár közelében mutatták ki, és erről már kiderült, hogy hazugság volt.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.