A Dunai Vasmű tulajdonosa lehet az az orosz, akit Nizzában tartóztattak le

gazdaság
2017 november 22., 13:50
comments 32

Kedden a Financial Times írta meg, hogy Nizzában francia rendőrök letartóztatták Kerimov Szulejman orosz üzletembert. A vállalkozó kiterjedt üzleti érdekeltségei mellett politikával is foglalkozik, jóban van Vlagyimir Putyin elnökkel, és szenátori széke is van az orosz felsőházban.

A Ria Novosti orosz hírügynökség konzulátusi információi szerint Kerimovot adóelkerülés gyanújával vették őrizetbe, ami a francia riviérán lévő ingatlanjaival függhet össze. A nemzetközi sajtó szerint a hatóságok most azt vizsgálják, hogyan jutott hozzá a milliárdos a franciaországi ingatlanjaihoz.

Most kiderült, hogy a letartóztatásnak magyar szálai is lehetnek, idén januárban ugyanis több helyen megjelent, hogy a Dunaferr tulajdonost váltott, és az orosz Vnyesekonombanktól éppen Kerimov Szulejmanhoz került a dunaújvárosi vasmű többségi tulajdonrésze. A Dunaferr tulajdonosi szerkezete a vasmű provatizációja óta egyre átláthatatlanabb: 2004-ben a Medgyessy-kormány 444 millió forintért és 110 milliárdos beruházási kötelezettségért eladta az ukrán-orosz Donbass Ipari Szövetségnek (ISD) a hetvenes évek elején még 12 ezer munkással működő vállalatot. Az ISD legnagyobb finanszírozója pedig az orosz Vnyesekonombank volt.

photo_camera Az elsõ csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Ez az egész azonban az elérhető cégiratokban nem nagyon látszik, a vasmű tulajdonosa ugyanis hivatalosan egy ciprusi cég, ami mögé nem lehet látni.

Az 51 éves Kerimov vagyonát egyébként 6,3 milliárd dollárra becsülte az orosz Forbes, és az oligarcha családjáé a legnagyobb orosz aranytermelő, a Polyus is. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt