Halálra égett az amerikai férfi, akit 2010-ben Észak-Koreában is bebörtönöztek

külföld
2017 november 23., 05:08
comments 67

Furcsa körülmények között halt meg a 38 éves Aijalon Mahli Gomes San Diegóban: halálra égett. Egy szolgálaton kívüli rendőr szúrt ki a lángoló férfit egy üres telken, és bár azonnal megállt segíteni, Gomest már a helyszínen halottnak nyilvánították. Az előzetes szakértői vélemények szerint a halál oka baleset vagy öngyilkosság lehetett.

Gomes korábban azzal került a hírekbe, hogy 2010-ben elfogta az észak-koreai határőrég, amikor Kína felől illegálisan próbált belépni az országba. El is ítélték 8 év kényszermunkára és 600 dollár bírságot is kapott. Mivel akkoriban még valamivel jobbak voltak az észak-koreai-amerikai kapcsolatok, mint most, az amerikaiak tudtak tenni Gomes érdekében: az észak-koreai vezetés Jimmy Carter korábbi elnök közbenjárására még 2010 augusztusában hazaengedte a férfit.

Akkoriban a média elsősorban Carter útjára koncentrált, nem igazán írtak Gomes történetéről, ami azért olyan nagyon nem állt össze. A férfi 2001 óta élt Dél-Koreában, aztán nem sokkal a letartóztatása előtt elment Kínába angolt tanítani. Hozzátartozói 2010-ben is azt mondták, bizonyára csak be akart lesni Észak-Koreában, és talán segíteni az ottaniakon.

Gomes 5 évvel a hazaérkezése után, 2015-ben egy könyvet is kiadott az élményeiről. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.