Halálra égett az amerikai férfi, akit 2010-ben Észak-Koreában is bebörtönöztek

Furcsa körülmények között halt meg a 38 éves Aijalon Mahli Gomes San Diegóban: halálra égett. Egy szolgálaton kívüli rendőr szúrt ki a lángoló férfit egy üres telken, és bár azonnal megállt segíteni, Gomest már a helyszínen halottnak nyilvánították. Az előzetes szakértői vélemények szerint a halál oka baleset vagy öngyilkosság lehetett.

Gomes korábban azzal került a hírekbe, hogy 2010-ben elfogta az észak-koreai határőrég, amikor Kína felől illegálisan próbált belépni az országba. El is ítélték 8 év kényszermunkára és 600 dollár bírságot is kapott. Mivel akkoriban még valamivel jobbak voltak az észak-koreai-amerikai kapcsolatok, mint most, az amerikaiak tudtak tenni Gomes érdekében: az észak-koreai vezetés Jimmy Carter korábbi elnök közbenjárására még 2010 augusztusában hazaengedte a férfit.

Akkoriban a média elsősorban Carter útjára koncentrált, nem igazán írtak Gomes történetéről, ami azért olyan nagyon nem állt össze. A férfi 2001 óta élt Dél-Koreában, aztán nem sokkal a letartóztatása előtt elment Kínába angolt tanítani. Hozzátartozói 2010-ben is azt mondták, bizonyára csak be akart lesni Észak-Koreában, és talán segíteni az ottaniakon.

Gomes 5 évvel a hazaérkezése után, 2015-ben egy könyvet is kiadott az élményeiről. (CNN)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.