Hirtelen áthelyezték Körmendről a tavaly 8 menekültet befogadó papot

Németh Zoltán már nem Körmenden szolgál, hanem Celldömölkön, írja a Szemlélek blog. Ő volt az a nagyon kevés magyar plébános egyike, aki tavaly befogadott nyolc menekültet, átmeneti szállást adott nekik a plébánián.

Magát az áthelyezést ugyan nem kommentálta az erről döntő szombathelyi megyéspüspök, ám mint arra a Szemlélek blog utal, pasztorális okokból nem így szoktak papokat egyik helyről a másikra áthelyezni.

Székely János ugyanis rögtön azután helyeztette át a Körmenden tíz éve szolgáló Némethet Celldömölkre, hogy kinevezték. 

Áthelyezni szoktak papokat, ám azt általában hónapos, féléves előkészítés előzi meg, hiszen a papnak fel kell készítenie közösségét a távozására. És az sem szokás egy újonnan kinevezett megyéspüspöktől, hogy első intézkedéseként tesz ilyet, hiszen fontos felmérnie, hogy az adott megyében, ki, hogyan szolgálja a közösséget.

A Szemlélek megkereste Németh Zoltánt, hogy kommentálja az ügyet:

„Annyit mondott, hogy 10 évig szolgált Körmenden, így akár időszerűnek is nevezhető a váltás, örömmel szervezi a lelki életet Celldömölkön. Azt ő is jelezte, hogy egyértelműen beszédesek áthelyezésének körülményei”

A Szemlélek emlékeztett arra, hogy ilyen hirtelen áthelyezések a kádárista időkben fordultak elő a békepapság intézményeként. Békepapoknak nevezték azokat az egyháziakat, akik azért, hogy az állam „békén hagyja” őket, bizonyos szolgálatokat megtettek a hatalom kedvéért, így pl. áthelyeztek papokat, mert tartottak attól, hogy adott esetben a hatalommal kritikus pap a közösségére is hatással lesz.

Németh Zoltánnal a blog interjút készített, amikor a körmendi menekülteket befogadta. Ebben többek között elmondta, sorosbérencezték karitatív tette után. (Szemlélek)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.