Hirtelen áthelyezték Körmendről a tavaly 8 menekültet befogadó papot

Tbg
POLITIKA
2017 november 23., 20:47

Németh Zoltán már nem Körmenden szolgál, hanem Celldömölkön, írja a Szemlélek blog. Ő volt az a nagyon kevés magyar plébános egyike, aki tavaly befogadott nyolc menekültet, átmeneti szállást adott nekik a plébánián.

Magát az áthelyezést ugyan nem kommentálta az erről döntő szombathelyi megyéspüspök, ám mint arra a Szemlélek blog utal, pasztorális okokból nem így szoktak papokat egyik helyről a másikra áthelyezni.

Székely János ugyanis rögtön azután helyeztette át a Körmenden tíz éve szolgáló Némethet Celldömölkre, hogy kinevezték. 

Áthelyezni szoktak papokat, ám azt általában hónapos, féléves előkészítés előzi meg, hiszen a papnak fel kell készítenie közösségét a távozására. És az sem szokás egy újonnan kinevezett megyéspüspöktől, hogy első intézkedéseként tesz ilyet, hiszen fontos felmérnie, hogy az adott megyében, ki, hogyan szolgálja a közösséget.

A Szemlélek megkereste Németh Zoltánt, hogy kommentálja az ügyet:

„Annyit mondott, hogy 10 évig szolgált Körmenden, így akár időszerűnek is nevezhető a váltás, örömmel szervezi a lelki életet Celldömölkön. Azt ő is jelezte, hogy egyértelműen beszédesek áthelyezésének körülményei”

A Szemlélek emlékeztett arra, hogy ilyen hirtelen áthelyezések a kádárista időkben fordultak elő a békepapság intézményeként. Békepapoknak nevezték azokat az egyháziakat, akik azért, hogy az állam „békén hagyja” őket, bizonyos szolgálatokat megtettek a hatalom kedvéért, így pl. áthelyeztek papokat, mert tartottak attól, hogy adott esetben a hatalommal kritikus pap a közösségére is hatással lesz.

Németh Zoltánnal a blog interjút készített, amikor a körmendi menekülteket befogadta. Ebben többek között elmondta, sorosbérencezték karitatív tette után. (Szemlélek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.