Vajna nekilátott a Lapcom fideszesítésének

Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Hosszú cikkben elemzi a heti Magyar Narancs az októberben Andy Vajna tulajdonába került Lapcom lapkiadónál bekövetkezett változásokat. A filmügyi kormánybiztos általa megbízott káderek azon dolgoznak, hogy depolitizálják a Bors bulvárlapot és a kiadóhoz tartozó másik két megyei újságot, a Délmagyarországot és a Kisalföldet. 

Vajna megtartotta Andreas Merz vezérigazgatót, az operatív pozíciókban viszont megjelentek a jól ismert fideszes médiafigurák. Mindenek előtt a Mediaworks-től érkezett volt Magyar Nemzet majd Magyar Idők vezető Élő Gábor, aki a távozó Nádori Péter tartalomfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettes tölti be. (Élő volt annak idején az MTI Hírcentrum első ember, de a Lomnici Zoltán főbíró kiretusálása után elküldték.) Élő vezényli le a változásokat a fideszesedő médiacégnél. 

A legfontosabb stratégiai feladat most a Lapcomnál a politikai tartalmak megnyírbálása. Nem kezdik el egyből csapból is folyatni a propagandát a Borsnál, többségében kivonják a közéleti tartalmakat a lapból, de azért érezhető lesz, hogy a kormányt támogatja a lap. 

Az elmúlt hetekben nagy tempóban fejezték le az eddigi szerkesztőségeket: távozott mindhárom lap főszerkesztője, a Borsot vezető Szekeres Tamás helyettesét Sál Endrét is elbocsátották, míg két ismertebb munkatárs, Földvári Zsófia és Győrik Ferenc maguktól távoztak. Az új főszerkesztő Kovács Vince, helyettese az eddig „sztár-rovatot” vezető Kövess László lett. 

A Délmagyarország főszerkesztője és kiadóvezetője Kóti Zoltán és főszerkesztő-helyettese, Szögi Andrea sem maradt, helyüket kiadóvezető-főszerkesztőként Bonifert Gábort vette át, helyettese Gidró Kriszta lett. Bonifert a megyei önkormányzatnál volt a fideszes Kakas Béla kabinetvezetője és alapítója volt szegedma.hu-nak is. Cservenák Zoltán, Szlavkovits Rita és Kis Gábor Gergő is távoztak a laptól. Darvasi László sem ír több jegyzetet az újságba. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.