Valószínűleg a civiltörvény miatt nem mehet a börtönökbe a Helsinki

2017 november 23., csütörtök 16:36
30

„A Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek azokkal a civil szervezetekkel mondják fel a megállapodást, amelyek a magyar törvényeket nem tartják be.”

Ezt Pintér Sándor belügyminiszter írta Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdésre a parlamentben. Harangozó többek között arról érdeklődött, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága miért mondta fel a 18 éve meglévő megállapodását négy civil szervezettel, köztök a Helsinki Bizottsággal. A Helsinkit nem csak a börtönökből zavarták el, felmondta velük két évtizedes megállapodását a Bevándorlási Hivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság is.

Arról, hogy milyen súlyos következménye lehet annak, hogy nem járhatnak civil szervezetek ellenőrizni a börtönöket, itt írtunk részletesen.

„A Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek nem tartanak fenn együttműködési megállapodást olyan civil szervezetekkel, amelyek nyíltan megtagadják a törvényi rendelkezések betartását. A törvényeket mindenkinek be kell tartania.”

Pintér válaszában ugyan nem írja le egyértelműen, de nagyon valószínű, hogy a parlament által néhány hónapja elfogadott civiltörvény betartásáról beszél. Mások mellett a Helsinki és Társaság a Szabadságjogokért már korábban jelezte, hogy bojkottálják a megbélyegzőnek tartott jogszabályt, és nem regisztrálják magukat "külföldről támogatott szervezetként", hanem az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Pintér válaszából az nem derül ki, hogy mi lehetett a börtönrádiót üzemeltető  Adj Hangot Egyesület bűne, mivel őket feltehetően nem támogatják érdemben külföldről, viszont a Helsinkivel egy időben zavarták el őket is a börtönökből.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt