Az EU beletol hárommillió eurót az orosz fake news elleni háborúba

Az East Stratcom egy 2015-ben felállított egység, amelynek a célja, hogy megcáfolja az Európai Unióról terjedő hamis híreket, amelyek eléggé elszaporodtak, amióta például kitört az orosz-ukrán hibrid háború. Az egység Brüsszelben működik, és ezidáig tagállami felajánlásokból, illetve egyéb forrásokból tartotta fent magát, a Guardian információi szerint azonban az EU a következő három évben beszáll a finanszírozásába, és a saját költségvetéséből évi egymillió euróval támogatja az egységet. Ez összesen közel 900 millió forinttal egyenértékű összeg.

A brit lap szerint a támogatás azután kapott zöld utat, hogy Donald Tusk tanácselnök azt mondta, Európának nagy problémát jelentenek “a kibertámadások, a fake news és a hibrid háború”. A lap szerint a pénzügyi támogatás célja egyenesen az, hogy felvegye a harcot az Oroszországból induló dezinformációval. A felajánlás azután érkezett az orosz propaganda ellen harcoló egységhez, hogy egyre több téves információval találkozni az orosz és a spanyol nyelvű médiában például a katalán függetlenségi referendummal kapcsolatban. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.