Az EU beletol hárommillió eurót az orosz fake news elleni háborúba

külföld
2017 november 25., 15:22
comments 74

Az East Stratcom egy 2015-ben felállított egység, amelynek a célja, hogy megcáfolja az Európai Unióról terjedő hamis híreket, amelyek eléggé elszaporodtak, amióta például kitört az orosz-ukrán hibrid háború. Az egység Brüsszelben működik, és ezidáig tagállami felajánlásokból, illetve egyéb forrásokból tartotta fent magát, a Guardian információi szerint azonban az EU a következő három évben beszáll a finanszírozásába, és a saját költségvetéséből évi egymillió euróval támogatja az egységet. Ez összesen közel 900 millió forinttal egyenértékű összeg.

A brit lap szerint a támogatás azután kapott zöld utat, hogy Donald Tusk tanácselnök azt mondta, Európának nagy problémát jelentenek “a kibertámadások, a fake news és a hibrid háború”. A lap szerint a pénzügyi támogatás célja egyenesen az, hogy felvegye a harcot az Oroszországból induló dezinformációval. A felajánlás azután érkezett az orosz propaganda ellen harcoló egységhez, hogy egyre több téves információval találkozni az orosz és a spanyol nyelvű médiában például a katalán függetlenségi referendummal kapcsolatban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.