Az EU beletol hárommillió eurót az orosz fake news elleni háborúba

Az East Stratcom egy 2015-ben felállított egység, amelynek a célja, hogy megcáfolja az Európai Unióról terjedő hamis híreket, amelyek eléggé elszaporodtak, amióta például kitört az orosz-ukrán hibrid háború. Az egység Brüsszelben működik, és ezidáig tagállami felajánlásokból, illetve egyéb forrásokból tartotta fent magát, a Guardian információi szerint azonban az EU a következő három évben beszáll a finanszírozásába, és a saját költségvetéséből évi egymillió euróval támogatja az egységet. Ez összesen közel 900 millió forinttal egyenértékű összeg.

A brit lap szerint a támogatás azután kapott zöld utat, hogy Donald Tusk tanácselnök azt mondta, Európának nagy problémát jelentenek “a kibertámadások, a fake news és a hibrid háború”. A lap szerint a pénzügyi támogatás célja egyenesen az, hogy felvegye a harcot az Oroszországból induló dezinformációval. A felajánlás azután érkezett az orosz propaganda ellen harcoló egységhez, hogy egyre több téves információval találkozni az orosz és a spanyol nyelvű médiában például a katalán függetlenségi referendummal kapcsolatban. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.