Az EU beletol hárommillió eurót az orosz fake news elleni háborúba

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az East Stratcom egy 2015-ben felállított egység, amelynek a célja, hogy megcáfolja az Európai Unióról terjedő hamis híreket, amelyek eléggé elszaporodtak, amióta például kitört az orosz-ukrán hibrid háború. Az egység Brüsszelben működik, és ezidáig tagállami felajánlásokból, illetve egyéb forrásokból tartotta fent magát, a Guardian információi szerint azonban az EU a következő három évben beszáll a finanszírozásába, és a saját költségvetéséből évi egymillió euróval támogatja az egységet. Ez összesen közel 900 millió forinttal egyenértékű összeg.

A brit lap szerint a támogatás azután kapott zöld utat, hogy Donald Tusk tanácselnök azt mondta, Európának nagy problémát jelentenek “a kibertámadások, a fake news és a hibrid háború”. A lap szerint a pénzügyi támogatás célja egyenesen az, hogy felvegye a harcot az Oroszországból induló dezinformációval. A felajánlás azután érkezett az orosz propaganda ellen harcoló egységhez, hogy egyre több téves információval találkozni az orosz és a spanyol nyelvű médiában például a katalán függetlenségi referendummal kapcsolatban. (Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.