Az oroszok is beszállnak az eltűnt argentin tengeralattjáró keresésébe

külföld
2017 november 25., 15:11
comments 286

Oroszország csatlakozott az eltűnt argentin tengeralattjáró utáni kereséséhez - írja a BBC. A San Juan nevű, német gyártmányú tengeralattjáró november 13-án indult el az ország egyik legdélibb pontjáról, Ushuaiából saját támaszpontja, Mar del Plata felé. Utoljára két nappal később a San Jorge öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre jelentkezett be, onnantól kezdve azonban semmit nem lehet tudni róla. 44 fős legénység szolgál rajta.

A tengeralattjárót azóta is keresik, most már orosz segítséggel is. Oroszország - és a világ - legnagyobb teherszállító repülője péntek este landolt Argentina déli részén. A BBC szerint vitt magával egy víz alá süllyeszthető felszerelést, amely ezer méteres mélységig fürkészi a tengert, illetve úton van egy hajójuk is, amellyel még nagyobb mélységet is elérhetnek.

photo_camera Az orosz Antonov-repülő landol Argentínában Fotó: AFP

Az oroszoknak van már tapasztaltuk a tengeralattjáró.mentésben, a Kurszk nevű tengeralattjárójuk 2000-ben süllyedt el egy torepedó felrobbanása következtében. A fedélzeten akkor mindenki meghalt, még az a 23 ember is, aki egyébként túlélte a robbanást. Ők később megfulladtak. Az orosz kormányt sok bírálat érte, amiért öt napon keresztül nem fogadott el nemzetközi segítséget.

Az argentin tengeralattjáró utáni kutatásba amúgy az oroszokon kívül beszállt az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Brazília, Chile, Norvégia, Németország, Kanada, Franciaország, Peru, Kolumbia és Urugay is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.