Orbán: Vihetik a horvátok az INA-t, ha rendesen kifizetik

gazdaság
2017 november 28., 11:15
comments 103

Budapesten tárgyalt kedden Orbán Viktor magyar és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök. A két ország között egyetlen komoly vita van, hogy mi legyen a legnagyobb horvát energetikai céggel, az INA-val. 

Az INA 49 százaléka a Mol-é, a többi a orvát államé, de a magyar cég bírja a menedzsment jogokat. Korábban a horvát állam azzal vádolta a Mol-t, hogy korrupcióval jutott hozzá a menedzsmentjogokhoz, ezt a Mol-nál mindig is tagadták, és egy nemzetközi választott bíróság úgy határozott, hogy a horvát vádak nem megalapozottak. Ezután a horvát kormány tavaly karácsonykor bejelentette, hogy vissza akarják venni az INA Mol-nál lévő részvényeit. Csakhogy erre valószínűleg a horvátoknak nincsen elég pénzük.

Felmerült korábban, hogy a Mol harmadik félnek adja tovább a részesedését, és volt erre orosz érdeklődő is, ám ebből az üzletből semmi sem lett, és többek között az USA kormánya is keményen lobbizott, hogy ne az oroszoké legyen az INA.

A patthelyzet senkinek se jó, hiszen a függő helyzetben egyik fél se tesz pénzt fejlesztésékbe és a két tulajdonos közti rossz viszony blokkolja az érdemi döntéseket.

A Mol korábban is jelezte, hogy ha a horvát állam kifizeti, akkor eladják a részvényeiket.

Orbán Viktor most azt mondta, hogy ez egy üzleti ügy, a magyar kormány ezt nem tekinti kormányzati kérdésnek, de  támogatja, hogy minél előbb megoldás szülessen, és ha a horvát kormány a jövőben nem szeretné látni Horvátországban a Mol-t, akkor Magyarország kész méltányos alkut kötni, és visszaadni az INA-ban birtokolt részesedést.  De a megállapodásnak "méltányosnak kell lennie, és azt kívánom, hogy gyorsan, amint lehet, megköttessen, és akkor minden szinten helyreállhatnak a kapcsolatok".

"A mi részünkről megvan a jóindulat. Szeretnénk lehűteni a kedélyeket, racionális megoldást találni és folytatni a történelmileg kipróbált és bevált, jó együttélés politikáját" - mondta a miniszterelnök.    

Andrej Plenkovic horvát kormányfő azt mondta, hogy elégedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom mértékével, továbbá megemlítette, hogy az idén félmillió magyar turista nyaralt a horvát tengerparton. 

Az INA-ról azt mondta: a politikai akarat már világos, de még meg kell találni azt a modellt, amely igazságos az eddigi magyar befektetésekkel szemben, de reálisan állapítja meg az INA-részvények értékét. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.