A robotizáció 2030-ra az amerikai dolgozók harmadát kiszoríthatja a munkaerőpiacról

TUDOMÁNY
2017 november 29., 17:53
comments 130

A McKinsey nevű nemzetközi tanácsadócég elemzése szerint komoly mértékű kormányzati beavatkozásra lesz szükség a társadalmak egyben és rendben tartásához az elkövetkező évtizedben, a robotizálás ugyanis tényleg iszonyatosan sok embert szorít majd ki a munkacsoportról. Az elemzés azt jósolja, hogy

2030-ra az Egyesült Államokban a jelenleg aktív emberi munkaerő harmadára már egyáltalán nem lesz szükség.

Hasonló sors vár például Németországra is, így az iparosodott országokban viszonylag rövid idő alatt akár 800 millió ember is munkanélkülivé válhat a robotok elterjedése miatt.

A McKinsey egyébként optimista, azt írják, hogy a fejlett országok jelentős része képes lesz pótolni az elveszített munkahelyeket, az államoknak azonban komoly segítséget kell nyújtaniuk a feleslegessé vélt munkaerő átképzéséhez, és ahhoz, hogy a folyamatot ne kövesse a társadalmak teljes szétszakadása. A feleslegessé váló dolgozók majdnem felének ugyanis várhatóan valamilyen teljesen új területen kellene majd elhelyezkednie.

Az átállás jelentősége csak a Marshall-tervhez hasonlítható, vagy ahhoz az átalakuláshoz, melynek során az USA a mezőgazdasági társadalomból iparosodottá vált. Utóbbihoz képest csak annyival lesz most nehezebb dolgunk, hogy az elkövetkező években nem fiatalok hagyják majd el a farmokat a városokért, hanem a karrierjük közepén vagy végén járó embereknek kell majd sürgős segítséget és átképzést biztosítani.

A McKinsey emellett azonban azt javasolja, hogy a kormányok ne próbálják lassítani a robotizációt, mert az csak felemás, rossz megoldásokat konzerválna. Helyette inkább fel kellene gyorsítani, hogy minél hamarabb alkalmazkodni tudjunk hozzá. (Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt