A robotizáció 2030-ra az amerikai dolgozók harmadát kiszoríthatja a munkaerőpiacról

A McKinsey nevű nemzetközi tanácsadócég elemzése szerint komoly mértékű kormányzati beavatkozásra lesz szükség a társadalmak egyben és rendben tartásához az elkövetkező évtizedben, a robotizálás ugyanis tényleg iszonyatosan sok embert szorít majd ki a munkacsoportról. Az elemzés azt jósolja, hogy

2030-ra az Egyesült Államokban a jelenleg aktív emberi munkaerő harmadára már egyáltalán nem lesz szükség.

Hasonló sors vár például Németországra is, így az iparosodott országokban viszonylag rövid idő alatt akár 800 millió ember is munkanélkülivé válhat a robotok elterjedése miatt.

A McKinsey egyébként optimista, azt írják, hogy a fejlett országok jelentős része képes lesz pótolni az elveszített munkahelyeket, az államoknak azonban komoly segítséget kell nyújtaniuk a feleslegessé vélt munkaerő átképzéséhez, és ahhoz, hogy a folyamatot ne kövesse a társadalmak teljes szétszakadása. A feleslegessé váló dolgozók majdnem felének ugyanis várhatóan valamilyen teljesen új területen kellene majd elhelyezkednie.

Az átállás jelentősége csak a Marshall-tervhez hasonlítható, vagy ahhoz az átalakuláshoz, melynek során az USA a mezőgazdasági társadalomból iparosodottá vált. Utóbbihoz képest csak annyival lesz most nehezebb dolgunk, hogy az elkövetkező években nem fiatalok hagyják majd el a farmokat a városokért, hanem a karrierjük közepén vagy végén járó embereknek kell majd sürgős segítséget és átképzést biztosítani.

A McKinsey emellett azonban azt javasolja, hogy a kormányok ne próbálják lassítani a robotizációt, mert az csak felemás, rossz megoldásokat konzerválna. Helyette inkább fel kellene gyorsítani, hogy minél hamarabb alkalmazkodni tudjunk hozzá. (Axios)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.