Összejátszott az orosz hatóságokkal a ciprusi főügyészhelyettes

Több 444 videó?
Szeretném

Rendkívül segítőkész volt az orosz hatóságokkal Eleni Loizidou, Ciprus de facto főügyészhelyettese, akit országa egykor még az európai emberi jogi bíróság bírájának is jelölt. A Politis című ciprusi lap birtokába került levelek szerint Loizidou több ügyben is segítséget ajánlott az orosz hatóságoknak. Volt, amikor azt ajánlotta, hogy beavatkozásával időt nyer, hogy az orosz hatóságoknak több idejük legyen a szükséges dokumentáció összeállítására. Egy másik levélben saját meglátásait osztotta el arról, hogy hogyan lehetne úgy befolyásolni az ügyet, hogy az az oroszok igényei szerint dőljön el.

A Guardian érdeklődésére Loizidou tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. "Ez egy együttműködés, én meg csak tettem a dolgom. Sosem kaptam semmilyen ajándékot Oroszországból, leszámítva a kósza vodkát vagy bonbont. Nem élek nagy lábon, a fizetésem is csak havi 4000 euró" - mondta.

Állításának némileg ellentmond az egyik megszerzett email, amiben "a kiválló vendéglátásért" hálálkodik orosz partnerének, az orosz ügyészség nemzetközi jogi együttmüködésért felelős osztályvezetőjének, Vlagyimir Ziminnek. Ebben a levélben azon is viccelődik, hogy ha netán valaha nyilvánosságra kerülne az email, akkor szüksége lehet egy állásajánlatra.

A Politis leleplezése nyomán Kosztasz Kleridesz legfőbb ügyész már hétfőn fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett és áthelyezte Loizidout a kiadatási ügyekért felelős osztályról egy másik osztályra. (Via The Guardian)