Új trükkel próbálják eltitkolni, hogy mire költik a közvagyont

Az NMRVA salgótarjáni központjaFotó: Google Street View

Szintet lépett a közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságra kerülésének megakadályozásában a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (NMRVA). Ez a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány országos hálózatának tagja, és mint ilyen, költségvetési forrásokból támogat kedvezményes hitellel Nógrád megyei vállalkozásokat.

És ha már így van, a Jobbik alelnöke, Sneider "Roy" Tamás kikérte tőlük, hogy kik és milyen szempontok alapján kaptak kedvezményes hitelt.

Az ilyen közérdekű adatok kiadását az adatközlők eddig kétféleképp akadályozták. Vagy egyszerűen megtagadták az adatok kiadását, vagy hasraütésszerűen megállapított, irreálisan magas pénzt kértek értük a felmerülő költségekre hivatkozva. Az NMRVA az Index beszámolója szerint újítani tudott. Ők ugyanis már azért elkértek negyedmillió forintot, hogy levélben tájékoztathassák a kedvezményezetteket a Jobbik adatkéréséről, beleegyezésüket kérve az adatok kiadásához.

Túloztam. A beleegyezést kérő levél megfogalmazása alapján inkább lebeszélő levél volt, abban ugyanis azt állították, hogy a Jobbik "személyes hiteladataikra" kíváncsi. Ez ugyan ebben a kontextusban totálisan értelmezhetetlen állítás, például azért, mert az Alapítvány nem hitelintézet, így, bár úgy tűnik, hogy banktitokra akarnának hivatkozni a kérés visszautasításakor, arra jogilag nem hivatkozhatnak.

Már csak azért se, mert még a vonatkozó törvény szerint sem minősül személyes adatnak az, ha valaki "az államháztartás alrendszerébe tartozó valamely személlyel pénzügyi vagy üzleti kapcsolatot létesít". Az ilyen adatokat a törvény alapján "közérdekből nyilvános", és ezekről "bárki számára tájékoztatást [kell] adni".

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.