Új trükkel próbálják eltitkolni, hogy mire költik a közvagyont

2017 november 29., szerda 7:06
30
Az NMRVA salgótarjáni központja Fotó: Google Street View

Szintet lépett a közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságra kerülésének megakadályozásában a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (NMRVA). Ez a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány országos hálózatának tagja, és mint ilyen, költségvetési forrásokból támogat kedvezményes hitellel Nógrád megyei vállalkozásokat.

És ha már így van, a Jobbik alelnöke, Sneider "Roy" Tamás kikérte tőlük, hogy kik és milyen szempontok alapján kaptak kedvezményes hitelt.

Az ilyen közérdekű adatok kiadását az adatközlők eddig kétféleképp akadályozták. Vagy egyszerűen megtagadták az adatok kiadását, vagy hasraütésszerűen megállapított, irreálisan magas pénzt kértek értük a felmerülő költségekre hivatkozva. Az NMRVA az Index beszámolója szerint újítani tudott. Ők ugyanis már azért elkértek negyedmillió forintot, hogy levélben tájékoztathassák a kedvezményezetteket a Jobbik adatkéréséről, beleegyezésüket kérve az adatok kiadásához.

Túloztam. A beleegyezést kérő levél megfogalmazása alapján inkább lebeszélő levél volt, abban ugyanis azt állították, hogy a Jobbik "személyes hiteladataikra" kíváncsi. Ez ugyan ebben a kontextusban totálisan értelmezhetetlen állítás, például azért, mert az Alapítvány nem hitelintézet, így, bár úgy tűnik, hogy banktitokra akarnának hivatkozni a kérés visszautasításakor, arra jogilag nem hivatkozhatnak.

Már csak azért se, mert még a vonatkozó törvény szerint sem minősül személyes adatnak az, ha valaki "az államháztartás alrendszerébe tartozó valamely személlyel pénzügyi vagy üzleti kapcsolatot létesít". Az ilyen adatokat a törvény alapján "közérdekből nyilvános", és ezekről "bárki számára tájékoztatást [kell] adni".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt