Új trükkel próbálják eltitkolni, hogy mire költik a közvagyont

politika
2017 november 29., 07:06
comments 30
Az NMRVA salgótarjáni központja
photo_camera Az NMRVA salgótarjáni központja Fotó: Google Street View

Szintet lépett a közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságra kerülésének megakadályozásában a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (NMRVA). Ez a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány országos hálózatának tagja, és mint ilyen, költségvetési forrásokból támogat kedvezményes hitellel Nógrád megyei vállalkozásokat.

És ha már így van, a Jobbik alelnöke, Sneider "Roy" Tamás kikérte tőlük, hogy kik és milyen szempontok alapján kaptak kedvezményes hitelt.

Az ilyen közérdekű adatok kiadását az adatközlők eddig kétféleképp akadályozták. Vagy egyszerűen megtagadták az adatok kiadását, vagy hasraütésszerűen megállapított, irreálisan magas pénzt kértek értük a felmerülő költségekre hivatkozva. Az NMRVA az Index beszámolója szerint újítani tudott. Ők ugyanis már azért elkértek negyedmillió forintot, hogy levélben tájékoztathassák a kedvezményezetteket a Jobbik adatkéréséről, beleegyezésüket kérve az adatok kiadásához.

Túloztam. A beleegyezést kérő levél megfogalmazása alapján inkább lebeszélő levél volt, abban ugyanis azt állították, hogy a Jobbik "személyes hiteladataikra" kíváncsi. Ez ugyan ebben a kontextusban totálisan értelmezhetetlen állítás, például azért, mert az Alapítvány nem hitelintézet, így, bár úgy tűnik, hogy banktitokra akarnának hivatkozni a kérés visszautasításakor, arra jogilag nem hivatkozhatnak.

Már csak azért se, mert még a vonatkozó törvény szerint sem minősül személyes adatnak az, ha valaki "az államháztartás alrendszerébe tartozó valamely személlyel pénzügyi vagy üzleti kapcsolatot létesít". Az ilyen adatokat a törvény alapján "közérdekből nyilvános", és ezekről "bárki számára tájékoztatást [kell] adni".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.