A francia élelmiszer-ellenőrök radioaktív cézium nyomaira bukkantak Fehéroroszországból importált gombákban

2017 november 30., csütörtök 19:57
145

Pierre-Franck Chevet, a francia atomenergia-ügyi hatóság (ASN) vezetője a szenátus atombiztonsági bizottsága előtt a francia fogyasztóvédelmi ügynökség (DGCCRF) eredményeiről azt mondta, nyomokban céziumot tartalmazó gombák érkeztek Oroszországból.

Azután hallgatták meg, hogy októberben kis mennyiségű béta-sugárzó 106-os ruténium jelenlétét mutatták ki a légkörben Európa-szerte, amiről azóta bebizonyosodott, hogy Oroszországból érkezett. Egy hét masszív tagadás után a Roszatom múlt pénteken közölte, bizottságot hoznak létre a ruténium-106 légkörbe kerülésének kivizsgálására. (Arról, hogy a radioaktív felhőt hogyan magyarázzák az orosz állami sajtóban, itt írtunk.) Az eset miatt megszigorították a Franciaországba behozott élelmiszerek ellenőrzését, erről jelentett most az ASN vezetője.

Chevet elmondta, hogy a céziumszennyeződés nincs összefüggésben a légkörben kimutatott októberi ruténiumszennyeződéssel, de ennél többet egyelőre sem a DGCCRF, sem az ASN nem mondott, így nem tudni, mikor, mennyit találtak a szennyezett orosz gombákból. A Reuters szerint az utóbbi hetekben Oroszországból érkezett rókagomba, ami több párizsi áruházba eljutott.

Frissítés 22:10

A Reuters azt írja, korábban Chevet a francia szenátus bizottsága előtt Oroszországból érkezett gombákról beszélt, és nem említette Fehéroroszországot, de a francia nukleáris biztonsági intézet, az IRSN szóvivője elmondta, hogy néhány napja a vámosok 3,5 tonnányi, fehéroroszországi eredetű, az atomreaktorok hulladékából származó cézium-137-tel szennyezett gombát találtak egy Frankfurton keresztül érkező szállítmányban. (A címben korábban Chevet nyilatkozata miatt Fehéroroszország helyett Oroszország szerepelt.) (Reuters via Index)