A francia élelmiszer-ellenőrök radioaktív cézium nyomaira bukkantak Fehéroroszországból importált gombákban

külföld
2017 november 30., 19:57
comments 132

Pierre-Franck Chevet, a francia atomenergia-ügyi hatóság (ASN) vezetője a szenátus atombiztonsági bizottsága előtt a francia fogyasztóvédelmi ügynökség (DGCCRF) eredményeiről azt mondta, nyomokban céziumot tartalmazó gombák érkeztek Oroszországból.

Azután hallgatták meg, hogy októberben kis mennyiségű béta-sugárzó 106-os ruténium jelenlétét mutatták ki a légkörben Európa-szerte, amiről azóta bebizonyosodott, hogy Oroszországból érkezett. Egy hét masszív tagadás után a Roszatom múlt pénteken közölte, bizottságot hoznak létre a ruténium-106 légkörbe kerülésének kivizsgálására. (Arról, hogy a radioaktív felhőt hogyan magyarázzák az orosz állami sajtóban, itt írtunk.) Az eset miatt megszigorították a Franciaországba behozott élelmiszerek ellenőrzését, erről jelentett most az ASN vezetője.

Chevet elmondta, hogy a céziumszennyeződés nincs összefüggésben a légkörben kimutatott októberi ruténiumszennyeződéssel, de ennél többet egyelőre sem a DGCCRF, sem az ASN nem mondott, így nem tudni, mikor, mennyit találtak a szennyezett orosz gombákból. A Reuters szerint az utóbbi hetekben Oroszországból érkezett rókagomba, ami több párizsi áruházba eljutott.

Frissítés 22:10

A Reuters azt írja, korábban Chevet a francia szenátus bizottsága előtt Oroszországból érkezett gombákról beszélt, és nem említette Fehéroroszországot, de a francia nukleáris biztonsági intézet, az IRSN szóvivője elmondta, hogy néhány napja a vámosok 3,5 tonnányi, fehéroroszországi eredetű, az atomreaktorok hulladékából származó cézium-137-tel szennyezett gombát találtak egy Frankfurton keresztül érkező szállítmányban. (A címben korábban Chevet nyilatkozata miatt Fehéroroszország helyett Oroszország szerepelt.) (Reuters via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.