Berlusconi ellen most azért emeltek vádat, mert a Ruby-perben lefizetett tanúkat, hogy hamisan tanúskodjanak mellette

2017 november 30., csütörtök 20:25
83

Ismét bíróság elé idézték Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt, akit azzal vádolnak, hogy kenőpénzeket fizetett tanúknak annak érdekében, hogy hamis vallomásokat tegyenek egy őt érintő, több éve húzódó büntetőjogi eljárásban.

Az ún. Ruby-per egyik mozzanatáról van szó, amiben a jobboldali volt kormányfőt és médiamágnást azzal vádolták, hogy 2010-ben, még miniszterelnöksége idején szexuális kapcsolata volt az akkor még kiskorú marokkói lánnyal, Karima el-Mahrouggal, akit a médiában csak Rubynak neveznek. A nyomozás során kiderült, hogy Berlusconi találkákat szervezett kiskorú lányokkal az egyik villájában.

A vád alapjául lehallgatott telefonbeszélgetések, a volt kormányfő környezetéből származó információk, illetve egyes érintett lányok elmondásai szolgáltak.

A milánói ügyészség akkor a területileg illetékes sienai bírósághoz továbbította az ügyet, mivel az említett – a sajtóban csak „bunga-bunga partiknak” nevezett – összejövetelek az akkori kormányfő arcorei villájában zajlottak.

Öt és fél évvel ezelőtt az ügyészség kiderítette, hogy Berlusconi sok pénzt utalt át a perben megidézett tanúknak. Állítólag 72 ezer eurót utalt át két táncosnő apjának a számlájára. Az ügyészek szerint egy harmadik nőt is kenőpénzzel (55 ezer eurót) korrumpált, így érve el, hogy hamisan tanúzzanak a Ruby-per tárgyalásán. Két zenésznek is komoly összegeket fizetett ki ugyanebből a célból.

A 81 éves üzletember és politikus ellen most azért emeltek vádat, mert hamis tanúzásra bírta Danilo Mariani zongoristát, aki állítólag ott volt az Arcoréban rendezett partikon. A zenész tanúvallomásában azt állította, hogy „még csak atyai ölelés sem történt” ezeken az eseményeken.

Berlusconi jobbközép Forza Italia pártja az utóbbi időben újra aktivizálódott az olasz politikai életben, maga a milliárdos üzletember is aktívan részt vesz a regionális választások előkampányában. A volt kormányfő újra indulna a miniszterelnöki tisztségért a következő választásokon, ha nem tiltották volna el közhivatal viselésétől, miután vétkesnek találták csalás vádjában egyik vállalatával összefüggésben. Nemrég az emberi jogi bírósághoz fordult, hogy újra indulhasson, mert túlzásnak tartja az adócsalás miatt kapott 6 év közügyektől való eltiltást.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Berlusconit Orbán Viktor tavasszal meghívta Magyarországra, de az elítélt olasz politikus egyelőre nem tette tiszteletét a barátjánál. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt