A szlovák nagykövet szerint az idegenellenesség és a hisztériakeltés nem oldja meg a menekültválságot

POLITIKA
2017 december 01., 18:09
comments 154

Szijjártó Péter nemrég azt mondta, hogy alaptalan az a felvetés, miszerint Magyarország vagy Lengyelország elszigeteltté válik az EU-ban, és az is, hogy Szlovákia és Csehország távolodik tőlük a V4-ek csoportjában.

Ehhez képest ma délelőtt írtuk meg, hogy a szlovák kormány EU- és NATO-párti kampányt indít, most pedig az EUrológus vette észre a szlovák nagykövet interjúját a Visegrad Insightban.

photo_camera Fico és Juncker Fotó: JOHN THYS/AFP

Rastislav Káčer ebben arról beszél, hogy "Szlovákia stratégiai célja az EU-integráció fokozása", mert "az EU nem illiberális autokrácia, amelyet nem lehet megreformálni." A kvótarendszer mostani formáját pedig bár elutasítják, de fontosnak tartják a szolidaritást, és azt, hogy minden ország a saját lehetőségeihez alkalmazkodó kötelezettségeket vállaljon. De a szlovák nagykövet szerint 

"Amire biztos nincs szükségünk, az az idegenellenesség és a hisztériakeltés, vagy hogy menekültellenes szlogeneket terjesszünk, mivel ezek nem hoznak megoldást."

Robert Fico már korábban elmondta, hogy ha választania kellene az EU és a V4-ek közt, akkor az EU-t választaná, a nagykövet pedig most kifejtette, hogy nekik nem az a céljuk a visegrádi együttműködéssel, hogy az EU ellen hadakozzanak, hanem hogy még jobban integrálódni tudjanak bele. 

És miután felhívta a figyelmet az orosz befolyás veszélyeire, az álhírekről azt találta mondani:

"Nem szabad hagynunk, hogy a demokráciánkat a saját eszközeivel öljék meg, mert ez illiberalizmushoz, és intoleráns rendszerekhez vezet. Nem hagyhatjuk, hogy azok öljék meg a demokráciát, akik azzal érvelnek, hogy 'nekünk csak más a nézőpontunk'. Ezek nem más nézőpontok, hanem szélsőséges nézőpontok."

Orbán neve egyszer sem hangzik el az interjúban, de azért ezt nem túl nehéz megfejteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.