A szlovák nagykövet szerint az idegenellenesség és a hisztériakeltés nem oldja meg a menekültválságot

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Szijjártó Péter nemrég azt mondta, hogy alaptalan az a felvetés, miszerint Magyarország vagy Lengyelország elszigeteltté válik az EU-ban, és az is, hogy Szlovákia és Csehország távolodik tőlük a V4-ek csoportjában.

Ehhez képest ma délelőtt írtuk meg, hogy a szlovák kormány EU- és NATO-párti kampányt indít, most pedig az EUrológus vette észre a szlovák nagykövet interjúját a Visegrad Insightban.

Fico és JunckerFotó: JOHN THYS/AFP

Rastislav Káčer ebben arról beszél, hogy "Szlovákia stratégiai célja az EU-integráció fokozása", mert "az EU nem illiberális autokrácia, amelyet nem lehet megreformálni." A kvótarendszer mostani formáját pedig bár elutasítják, de fontosnak tartják a szolidaritást, és azt, hogy minden ország a saját lehetőségeihez alkalmazkodó kötelezettségeket vállaljon. De a szlovák nagykövet szerint 

"Amire biztos nincs szükségünk, az az idegenellenesség és a hisztériakeltés, vagy hogy menekültellenes szlogeneket terjesszünk, mivel ezek nem hoznak megoldást."

Robert Fico már korábban elmondta, hogy ha választania kellene az EU és a V4-ek közt, akkor az EU-t választaná, a nagykövet pedig most kifejtette, hogy nekik nem az a céljuk a visegrádi együttműködéssel, hogy az EU ellen hadakozzanak, hanem hogy még jobban integrálódni tudjanak bele. 

És miután felhívta a figyelmet az orosz befolyás veszélyeire, az álhírekről azt találta mondani:

"Nem szabad hagynunk, hogy a demokráciánkat a saját eszközeivel öljék meg, mert ez illiberalizmushoz, és intoleráns rendszerekhez vezet. Nem hagyhatjuk, hogy azok öljék meg a demokráciát, akik azzal érvelnek, hogy 'nekünk csak más a nézőpontunk'. Ezek nem más nézőpontok, hanem szélsőséges nézőpontok."

Orbán neve egyszer sem hangzik el az interjúban, de azért ezt nem túl nehéz megfejteni.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.