Egyre elképzelhetőbb egy új nagykoalíció Németországban

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

A német szociáldemokratákat vezető Martin Schulz pénteken Berlinben kijelentette: pártjában egyetértés van arról, hogy nem zárnak ki semmilyen lehetőséget az új kormány összetételét illetően.

Schulz ugyanakkor cáfolta a Bild című német napilap értesülését, amely szerint már minden akadály elhárult a nagykoalíció útjából, és hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások.

A politikus tagadta, hogy beleegyezését adta volna az elmúlt négy évre jellemző szövetség felélesztéséhez, és nyomatékosította: egy újabb nagykoalíció létrejötte nem automatikus. Schulz hétfőn tanácskozik a pártelnökséggel arról, hogy kormányalakítási tárgyalásokat kezdjen-e az SPD a kereszténypártokkal.

A Bild pénteken írt arról, hogy hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások egy nagykoalíció megalakításáról. 

Az újság pénteki információi szerint a kereszténypártok vezetői, Angela Merkel, a CDU és Horst Seehofer, a CSU elnöke, továbbá és Martin Schulz, az SPD vezetője előző este Frank-Walter Steinmeir államfővel áttekintette a kormányalakítással kapcsolatos különböző alternatívákat, kezdve a nagykoalíciótól a kisebbségi kormányon át egészen az előrehozott választások kiírásáig.

A választás után kialakult helyzetről itt írtunk részletesebben. (MTI)